TLAMA games vydá přetahovanou o dominanci na poli vodních elektráren hry Barrage
Novinka zdroj: Cranio Creations

TLAMA games vydá přetahovanou o dominanci na poli vodních elektráren hry Barrage

14. 3. 2024 13:00 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Chtělo by se říct, že skoro neuteče ani den bez nějakého českého oznámení. Takže zatímco Mindok oznámil chystání překladu The Vale of Eternity, a Dino zase slušnou porci dětských titulů, tak se trochu mimoděk světu ještě dalo vědět, že TLAMA games chystá tuzemské vydání strategie Barrage.

Jde už o pět let starý titul původně od studia Cranio Creations a autorské dvojice Tommaso Battista a Simone Luciani. Jde o hutnou eurovkou odehrávající se v dystopických 30. letech 20. století. Během nich se udála tak silná průmyslová revoluce, že fosilní zdroje už nestačí k tomu, aby mohly pohánět nekonečné množství mohutných strojů. Proto se lidstvo otočilo k jediné možné alternativě, kterou představuje neomezená vodní energie poskytovaná řekami.

Proto se 1 až 4 hráči vžijí do role jedné ze čtyř mezinárodních společností, které shromažďují stroje, inovativní patenty i brilantní inženýry, aby mohly vybudovat majestátní přehrady, zvýšit jejich kapacity a dodat veškerou myslitelnou energii tlakovými tunely napojenými na energetické turbíny svých elektráren. To se děje díky spojení správy zdrojů a umisťování dělníků na klíčové oblasti herní desky.

Barrage zdroj: Cranio Creations

Barrage rovněž nabízí dva docela inovativní herní mechanismy. Tím prvním je otočné stavební kolo, na němž se nachází akční žetony i zdroje, které jsou dostupné až po jeho úplném otočení. Proto je třeba dobře rozmýšlet a předem odhadovat budoucí kroky. Druhým je samotná simulace toku řeky. Voda je v podstatě tím nejdůležitějším zdrojem, který se však nikdy nespotřebovává. Místo toho hráči jednotlivými akcemi tok upravují, takže je třeba přehrady rozmístit strategicky, aby se vám povedlo získat zpět vodu odkloněnou všemi zúčastněnými.

Tohle všechno dává dohromady natolik povedené a vtahující partie, díky nimž se titul řadí mezi to nejlepší, co si můžete na stole rozbalit. Ostatně to jasně dokazuje i 36. místo mezi těmi vůbec nejlepšími deskovkami na serveru BoardGameGeek a 24. místo v kategorii strategií.

Proto dává smysl, že se tuzemského vydání konečně někdo chytil. A i když se zatím přesné datum vydání neví, je více než pravděpodobné, že společně se základem dorazí rovnou i nějaké větší rozšíření (možná The Leeghwater Project?), zatímco vyloučené nejsou ani menší, jazykově nezávislé doplňky. Pokud se bude Barrage u nás dostatečně dařit, pravděpodobně toho bude ještě více.

Nejnovější články