Souboj vombatů – recenze 90sekundového party závodu ve stavění a boření věží poslepu
Recenze zdroj: vlastní foto

Souboj vombatů – recenze 90sekundového party závodu ve stavění a boření věží poslepu

Název:
Souboj vombatů
Počet hráčů:
3-6
Herní doba:
15 min.
Čeština:
ano
Věk:
7+
Detail hry

18. 5. 2023 17:00 | Deskovky | autor: Radek Rath Malý |

Vydavatelství Blackfire zprostředkovalo českým příznivcům party her od společnosti Exploding Kittens další titul, který tentokrát není postavený na sbírání či zbavování se karet. Autory hry Souboj vombatů jsou Cory O'Brien, Elan Lee a Matthew Inmanem, který též stojí za grafickou podobou.

Co obnáší být vombatem?

Principem hry, která se odehrává ve víku krabice, je stavění tří věží. Ve hře je 18 destiček, vždy tři kusy od jedné ze šesti úrovní. Na počátku hry si každý z hráčů vezme jednu ze zamíchaných karet se svou identitou, jež zůstává ostatním skryta. V základní hře jsou rozdány karty hodných vombatů a jedna karta zlého vombata.

Hodní vombati se snaží správně postavit co nejvíce věží, nejlépe všechny tři. Osamocený zlý vombat se stavbě snaží bránit a stavbu všemožně sabotovat. Nejvíce bodů získá tehdy, když ani jedna z věží nebude dostavěná či postavená správně. Hráči hrají poslepu tak, že jednou rukou si kryjí oči a druhou musí vykonávat všechny stavební či sabotážní úkony.

V pokročilé hře jsou karty základních hodných vombatů prohozeny za ty s omezeními. Sebejistý vombat nesmí sundávat cihly z kolíků, potřebný vombat nemůže brát volně ležící cihly z víka krabice, štědrý vombat nesmí dávat cihly na kolíky. A pak je tu zmatený vombat, který nejprve pomáhá těm hodným, ale jakmile dosáhnou 2 bodů, změní stranu a věže rozebírá tak, aby zvítězil zlý vombat. Zmatený vombat vítězí či prohrává spolu s týmem, ke kterému právě přísluší.

Souboj vombatů zdroj: vlastní foto

Za tři postavené věže získají hodní vombati 2 body, za dvě věže 1 bod. Je-li postavená pouze jedna věž, zlý vombat získá 1 bod. Pokud se mu však podařilo sabotovat postavení všech tří věží, je to on, kdo získá 2 body. Hra končí tehdy, když jeden tým dosáhne 3 bodů, takže se hraje maximálně pět kol.

Musí vombat bumbat?

Po rozbalení krabice na vás kouká na míru dělaný insert a všechny snadno vyjímatelné součásti. Ilustrovaná pravidla přečtete za pět minut a hru připravíte do minuty. Pravidla jsou srozumitelná a čtivě psaná, plastové komponenty jsou solidní. Musím pochválit tvrdost plastových výstupků, které hráčům pomáhají určovat jejich velikost, tedy do kterého patra je mají umístit.

Taktéž je nezvykle pevné víko krabice, které tak při opření se hráče hřbetem ruky ledasco vydrží. Výtku mám k autory zvolené, zcela podivné kombinaci barev – růžová a šedá, kterou na kartách a počítadle bodů doplňuje ještě podivná zelená. Dá se tak říct, že je dobře, že se hráči během hraní nemusí na komponenty dívat...

Souboj vombatů zdroj: vlastní foto

Co se týká samotného principu hry, tak je to jako upravená hra pro děti při stavění různě velkých kostek. S tématem vombatů nemá Souboj vombatů nic společného a hra by klidně mohla být složitější či být hraná alespoň na vícero bodů – počítadlo bodů mi zde vzhledem k jednoduchosti a rychlosti partie přijde skoro zbytečné. Nicméně hra funguje a krátce opravdu zabaví. Čím vyšší počet hráčů, tím se toho děje více a je těžší uhlídat, co se vám odehrává pod rukou.

Vombata do každé rodiny?

Jako hodný vombat si musíte uhlídat věž, kterou stavíte, aby vám ji někdo nesebral, nedal na ni špatné patro či vám neschoval potřebné dílky. Jako zlý vombat můžete otočit víko krabice a zmást ostatní, podávat hráčům špatné cihly, sundávat umístěné cihly, žádat o nepotřebné cihly, zadržovat cihlu v ruce.... Lze též mluvou přehlušit ostatní či navodit dojem role, kterou nemáte.

Souboj vombatů zdroj: vlastní foto

Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit zábavnost hry i v pouhých třech hráčích. Dokonce lze jako pětiminutové zpestření mezi jinými tituly zahrát i v pouhé dvojici, kdy se zkrátka zamíchají karty základních hodných vombatů a vombata zlého a dvě jsou rozdané každému hráči. Hrající dvojice tak netuší, zda si může, či nemůže důvěřovat. Napětí tedy ani v takto upravené domácí variantě nechybí.

Souboj vombatů má jednoduchá, přístupná pravidla, solidní komponenty a užijete si ho jako party hru doma i v hospodě. Avšak za 850 korun to podle mě nestojí. Nicméně hra nás svou poťouchlostí a napětím navnadila vrátit se ke starší škodolibé klasice Secret Hitler.

Název:
Souboj vombatů
Počet hráčů:
3-6
Herní doba:
15 min.
Čeština:
ano
Věk:
7+
Detail hry

Verdikt:

Souboj vombatů nabízí fungující koncept stavění a boření věží, kdy se vše odehrává poslepu a v časovém presu. Hra je zábavná, ale možná až moc krátká, jednoduchá a drahá. Komponenty jsou sice solidní, avšak hráči mohou být ve výsledku rádi, že se na ně nemusí dívat.

Nejnovější články