Solitérní kapesní série ROVE se rozroste o dětskou a podmořskou variantu
Novinka zdroj: Button Shy

Solitérní kapesní série ROVE se rozroste o dětskou a podmořskou variantu

16. 4. 2024 11:00 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Studio Button Shy je přeborníkem v miniaturních stolních hrách, které zpravidla sestávají z pouhých 18 karet. Mají jich desítky, přičemž v češtině zatím vyšly jen hry Velkoměsto, Kostnice Sedlec, Řekni to květinou a Guláš.

Mezi mnoha nelokalizovanými je například solitérní série ROVE, jejíž dva nové díly momentálně vybírají peníze na Kickstarteru. V jádru je Aqua ROVE a ROVE Jr. identickou hrou jako původní ROVE, ale každá svým způsobem pozměňuje její základní mechanismus.

Jádrem hry je přeskupování karet modulů do tvarů požadovaných kartami misí, s čímž vám pomohou karty pohybů. Karta pohybu diktuje počet přesunutí některé z karet modulů a jakmile na stole vytvoříte požadovaný tvar, přesunete se k další misi – jakmile jich splníte dostatek, vyhráváte, ale když vám dříve dojdou pohyby, prohráváte.

Aqua ROVE zdroj: Button Shy

Aqua ROVE oproti původní hře mění karty pohybu, které nově udávají jak počet pohybů modulu, tak směr. Zároveň vám dají bod pohybu navíc, pokud jsou dva specifické moduly na specifických pozicích, a i efekty samotných modulů jsou přizpůsobené této novince.

Zároveň se hra neodehrává ve vesmíru, ale v hlubinách oceánu, takže se splněné mise skládají lícem dolů pod sebe, čímž vytváří hezké panorama znázorňující váš sestup do hlubin.

ROVE Jr. je pak zase zamýšlený pro mladší, případně začínající hráče. Moduly jsou na stole jen čtyři namísto šesti, takže tu nevytváříte tolik složité konstelace karet. Karty pohybu zase neobsahují žádná čísla – jednoduše pohnete uvedeným modulem v jednom směru o libovolný počet polí. A jakmile se hru naučíte, můžete zakomponovat i speciální schopnosti karet.

Jak už zaznělo, obě hry si můžete pořídit v kampani na Kickstarteru, která poběží ještě 4 dny a vybrala již 1,4 miliony korun. Ještě předtím si ale můžete zadarmo stáhnout jejich černobílé verze (zde a zde), vytisknout a vyzkoušet doma.

Pokud vás zaujmou, máte následně možnost si za 120 korun pořídit barevné materiály pro tisk jak těchto dvou her, tak i dvou nových rozšíření Tourist Traps s novými kartami pohybu a Dive Mode, který propojí původní ROVE s Aqua ROVE.

Fyzické hry v ikonických peněženkách jsou za 285 korun (každá samostatně, vždy ale s oběma rozšířeními), případně obě hry s oběma rozšířeními za 475 korun. No a pro nadšence je tu ještě možnost zaplatit 1 200 korun získat k tomu i původní hru s jejími sedmi rozšířeními.

Poštovné do Evropy činí 380 korun, ale při koupi více než tří her a tří rozšíření poskočí na 620 korun. Tvůrci bohužel nezmiňují, zda budete z celé částky ještě platit daň, nebo ne. Doručení materiálů pro tisk se očekává letos v červenci, zatímco fyzické odměny dorazí v srpnu.

Nejnovější články