Problematická deskovka Army of Darkness podle stejnojmenného filmu by konečně mohla vyjít
Novinka zdroj: Dynamite Entertainment

Problematická deskovka Army of Darkness podle stejnojmenného filmu by konečně mohla vyjít

10. 1. 2024 10:02 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Filmovo-seriálová hororová série Evil Dead z mysli blázna a šikuly Sama Raimiho sice v kinech pokračuje v trochu odlišném duchu a seriál Ash vs. Evil Dead byl pohříchu zrušený po třetí řadě, ale to neznamená, že odkaz prvních třech kultovních dílů nemůže žít dál, třeba ve stolních hrách.

V minulém roce jste třeba mohli získat limitovanou sadu karet do Magic: The Gathering, která se inspirovala přímo u jedničky. A pak tu je dlouho chystané Army of Darkness: The Board Game od komiksového vydavatelství Dynamite Entertainment.

Na hře spolupracují autoři Divinity Original Sin: The Board GameJosh Derksen a Thomas M. Gofton, které doplňuje ještě Aron Murch. Jak název napovídá, tentokrát se adaptuje třetí filmový díl plně spadající do žánru hororové komedie. Jeho reálie se pokouší přetavit do zábavného kooperativního zážitku, kombinujícího area control s lehkými tower defense prvky. Samozřejmě za přítomnosti známých postav a nepřátel.

Army of Darkness: The Board Game zdroj: Dynamite

V praxi vždycky 1 až 4 hráči ovládají známé postavy, s nimiž se snaží odrazit dotěrné houfy Deaditů vedených zlým Ashem a zlou Shielou. Na každý tah mají hráči omezený čas, během něhož musí současně zahrát karty pohybu, útoku, klasických a speciálních akcí, aby ubránili různé časti hradu vyobrazeného na herní desce.

Jakmile čas vyprší, karty se vyhodnotí, hodí se kostkami a na tahu jsou Deaditi. Cílem poté je, aby hráči vydrželi dostatečně dlouho a mohli použít sil nekronomikonu k záchraně Shiely a zneškodnění zlého Ashe. K čemuž jim dopomůžou i různá vylepšení získaná z kufru Delty ústředního hrdiny.

Upřímně to nezní špatně a i jména autorů dávají naději, že půjde o příjemné hraní, které by si mohli užít i předlohy neznalí hráči. Má to ovšem jeden háček – titul se připravuje dlouho a jeho vydání je problematické. Hra byla oznámená již před šesti lety, kdy v listopadu 2018 měla dorazit na Kickstarter. To se ovšem nestalo a zdálo se, že vydavatelství projekt kompletně zametlo pod koberec. Jenomže opět vysvitla naděje.

Army of Darkness: The Board Game se letos objevila třeba na GenConu, kde si ji mohli někteří zájemci vyzkoušet a z jejich dojmů se zdá, že byli spokojení. Následně se na oficiálních stránkách vydavatelství objevila možnost předobjednávky, která uváděla, že hru bude rozesílat v prosinci minulého roku. Když se ovšem podíváte na fóra webu BoardGameGeek, zjistíte, že se zde vyskytují fanoušci, kteří měli problém s platbou své objednávky, případně na ni stále čekají. Dodávka tedy zjevně stále zůstává problematická, ale snad se zákazníci dočkají. Pro úplnost informací snad jen uvedeme, že základ stojí zhruba 1 130 korun a figurky 1 360.

Nejnovější články