Naše osada, Galaktické aliance, Monumenty věků, Evoluce a další novinky české scény
Novinka zdroj: Tlama Games

Naše osada, Galaktické aliance, Monumenty věků, Evoluce a další novinky české scény

30. 10. 2023 13:58 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Na to, abychom vás samostatným článkem informovali o každé novince na českém trhu, opravdu nemáme kapacitu. A vzhledem ke kadenci oznámení si ani neumím představit tu armádu pisálků na to potřebnou. Proto pro vás máme další souhrn toho nejdůležitějšího z posledních dní.

Naši osadu rozšiřují jejich Kutilové

Naše osada: Kutilové zdroj: BoardBros

Vydavatelství BoardBros čerstvě naskladnilo rozšíření Vlakem kolem světa pro Mini Express a v těsném závěsu přináší své historicky druhé rozšíření, tentokrát pro velmi příjemný a přístupný „fachman-placement“ Naše osada.

Rozšíření Kutilové přidává k hlavnímu hracímu plánu další desku s novým typem dílků, obohacuje nabídku budov o další stavby jako pilu, galerii či muzeum, a hlavně vám dovolí vaše fachmany specializovat na sběr surovin nebo stavění, což vám až do konce hry přináší bonusy. Kromě rozšíření vychází také dotisk základní hry.

Evoluce pro Evoluci

Evoluce: Nový svět zdroj: Rexhry

Před dávnými lety jste v obchodech mohli vídat zelenou krabici hry Evoluce: O původu druhů, která skrze velmi minimalistickou grafiku bavila a vzdělávala v herně pozitivních rodinách. Doba ale pokročila, deskovky se zvířátky a luxusními ilustracemi jsou v kurzu, a proto se Evoluce vrací v přeleštěném hávu.

Evoluce: Nový svět od Rexher je v jádru stále ta samá karetní hra, jen s mnohem hezčími ilustracemi, faktickými popisky, i nějakými těmi novotami v hratelnosti od nových zvířecích znaků přes možnost tvořit potravu kartami oblastí až po úkryty, kde se tvorečkové schovají před predátory.

Číslíčka a barvičky s GAP

GAP zdroj: IELLO

A u Rexher ještě zůstaneme, protože neděle slouží v případě tohoto vydavatele k oznamování novinek. Tentokrát jde o malou karetní hru s čísly až pro šest hráčů zvanou GAP, v níž hrajete z ruky karty před sebe tak, abyste tím získali co nejvíc karet ze společné nabídky – berete buď karty se stejnou hodnotou, nebo s hodnotou o jedna nižší a vyšší.

Cílem je nasbírat co nejvíce karet v několika barvách a zároveň co nejméně v jedné jiné barvě. Body se totiž vypočítají tak, že od své nejhodnotnější barvy odečtete tu nejméně hodnotnou (na počet karet, čísla už nehrají roli), přičemž shody se sčítají, tedy pokud máte dvě stejně hodnotné barvy, znamená to dvojnásobek bodů. Datum vydání se ještě nedozvídáme.

Táhni (a srůstej)

Táhni! – Kvízový souboj zdroj: Albi

Albi v minulém týdnu přispělo dalším titulem do segmentu vědomostních her. Táhni! – Kvízový souboj je týmová deskovka pro dva a více hráčů, která je postavená na jednoduchém principu odpovědí ANO/NE. Oba týmy najednou čelí jedné otázce, a to rovnou pětkrát. Byla v roce 2022 v Praze pobočka Domion’s? A co Primark? A Victoria’s Secret?

Po pěti otázkách přichází ještě jedna speciální otázka týkající se všech pěti předchozích „položek“. Týmy se tajně domlouvají, zda odpoví ano, nebo ne a najednou své volby odhalí. Pokud správně odpověděl jen jeden tým, potáhne provázek zastrčený v rozevřené krabičce směrem k sobě. Cílem je provázek dotáhnout ke svému kraji, přičemž s každým dalším kolem se tahá o víc polí a mohou do toho promlouvat i speciální efekty políček.

Duchové ostrova a Mind MGMT se blíží

Duchové ostrova s rozšířky zdroj: Rexhry

Od kolaborace mezi Fox in the Box a Rexhry dostáváme kratší zprávu o blížícím se opětovném naskladnění populární kooperačky Duchové ostrova, která dorazí rovnou se třemi rozšířeními Rozervaná země, Trny a drápy a Křídla a plameny, které přidávají nové scénáře, duchy, hromady karet, žetonů a další. Vydavatelům dorazily produkční vzorky, ale datum vydání ještě neprozradili.

Foxové kromě toho spouští předobjednávky hry Mind MGMT, která vyjde v první polovině listopadu. K předobjednávce dostanete 3D brýle pro dekódování šifer a můžete si přikoupit i dřevěné komponenty. Hru plnou tajných balíčků můžete hrát díky aplikaci i kooperativně a sólo a nový obsah si odemykáte na webu po zadání nalezeného hesla.

Zažijte sami Maximální warp

Maximální warp zdroj: Tlama Games

Nakonec jsem si nechal vydavatelství TLAMA games, které naskladnilo dvě hry a další oznámilo. První z vydaných je čistá sólovka Maximální warp, v níž si vyberete jednu ze čtyř vesmírných lodí s vlastním přístupem k boji s jednou z pěti mateřských lodí vašich úhlavních nepřátel.

Hra je postavená na principu bag-buildingu, tedy získáváte různé žetony do svého pytlíku a postupně je z něj taháte a vykonáváte akce. Během partie můžete několikrát skočit na začátek bitvy, vylepšit se a doufat, že tentokrát už flotilu porazíte. Mimo to je možné odehrát i příběhovou kampaň.

Galaktické aliance aneb vesmírná 4X strategie do kapsy

Galaktické aliance zdroj: Tlama Games

Do skladů stejného vydavatelství dorazila ještě maličká krabička ukrývající docela velkou hru Galaktické aliance. Jedná se o vesmírnou 4x strategii, v níž budete prozkoumávat vesmír a zabírat si nové planety, zbrojíte, vynalézáte, obchodujete.

Zároveň tvoříte svou vlastní civilizaci z celkem tří mimozemských druhů, které rekrutujete z balíku 40 karet rozdělených do pěti frakcí. Hru dohrajete do hodinky a klidně si k ní můžete sednout sami, přičemž na internetu se dají dohledat i sólové scénáře.

Zestárněte s Monumenty věků

Monumenty věků zdroj: Tlama Games

Nakonec tu máme tradiční „tlamácké“ oznámení další hry, kterou si vychutnáte v češtině. Jedná se o jednu z nejžhavějších novinek letošního Essenu – Monumenty věků (World Wonders). V této hře budete budovat celé město z tetrisových dílků, které vám zajišťují přísun nejrůznějších surovin.

Budovy se ale neobejdou bez cest, s nimiž musíte na omezeném prostoru počítat a v neposlední řadě by to chtělo i nějaký ten monument. Těch je ve hře 21 a představují je nádherné potištěné dřevěné figurky, které se na vašem plánu budou vyjímat. Monumenty věků dorazí v listopadu.

Nejnovější články