Prosím, pozor! Na třetí kolej přijíždí velké rozšíření Vlakem kolem světa pro Mini Express
Novinka zdroj: BoardBros

Prosím, pozor! Na třetí kolej přijíždí velké rozšíření Vlakem kolem světa pro Mini Express

23. 10. 2023 12:00 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Začátkem roku 2022 u nás české vydavatelství BoardBros vydalo vynikající vláčkovou hru Mini Express od Marka Gerritse, která velmi přístupným způsobem pracuje s akciemi. V této hře totiž nebudujete vlastní tratě, ale děláte to pro různé společnosti, čímž zvyšujete hodnotu jejich akcií a tím pádem i svou šanci na vítězství, když si jich včas pořídíte dost.

Více se o původní hře dozvíte v mé recenzi, teď už se pojďme podívat na dnešní žhavou novinku – rozšíření Vlakem kolem světa. Pro vydavatelství se jedná o vůbec první vydané rozšíření, které vás překvapí svou velikostí: krabice je totožná se základem a obsahu je v ní požehnaně.

Jedna z příruček pravidel vás láká na počátek 20. století do Velké Británie na jedné straně hrací desky, zatímco z druhé strany se můžete těšit na Tchaj-wan. Na britských ostrovech budete mít za úkol kromě železnic budovat i londýnské metro a využijete k obchodu mezi městy i trajekty.

Rovněž tu dochází k zrychlování výstavby kolejí, abyste se dostali do vzdálenějších koutů země. Tchaj-wan před vás zase staví výzvu s tunely, jimiž provrtáte tamější pohoří. Zároveň tu budete interagovat s japonskou vládou a hodnota společností bude shora omezená.

Mini Express: Vlakem kolem světa zdroj: BoardBros

Druhá hrací deska a s ní související sešit pravidel obsahuje mapu Japonska a Španělska, které jsou časově zasazené do závěrečné čtvrtiny 20. století. Na mapě Japonska propojujete šest společností, k čemuž využijete trajekty, mosty i podvodní tunely, případně státní dotace.

Španělsko zase láká na dvě počáteční lokace společností a možnost plnit poptávky, které převrací priority stavby trati. Kromě čtyř map a jejich pravidlových úprav obsahuje rozšíření ještě pět dalších rozšiřujících modulů.

Tajná pohledávka vám zvyšuje vliv v některých společnostech, což se ale protihráči dozví až na konci hry; Tajný dluh dělá de facto pravý opak, tedy vliv vám snižuje; Daně, jistější než smrt zavádí do hry daně jako odkaz na autorovu starší hru Mini Rails; Plnou parou vpřed zvyšuje délku tratí společností z 15 na 20 a s tím i jejich možnou hodnotu; a konečně V ruchu spěchu staví celou hru na hlavu, jelikož si každý hráč vybírá, kdo ze soupeřů hraje po něm.

Celé rozšíření Vlakem kolem světa pro Mini Express uzavírají hezčí dřevěné komponenty, s nimiž si zkrášlíte hru (nádraží místo počátečních vlaků, tunely a mosty, figurky trajektů či kovová císařská pečeť).

Pokud jste si rozšíření předobjednali u BoardBros, tak už k vám v tuto chvíli míří. Vy ostatní můžete dále kupovat přímo od vydavatele nebo vašeho oblíbeného obchůdku za cenu pohybující se kolem hranice 900 korun.

Nejnovější články