Medobraní a Zámky šíleného krále Ludvíka jsou tu. Brzy je doprovodí několik rozšíření pro Carcassonne
Novinka zdroj: BoardGameGeek

Medobraní a Zámky šíleného krále Ludvíka jsou tu. Brzy je doprovodí několik rozšíření pro Carcassonne

24. 11. 2023 8:54 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Vánoční období se nezadržitelně blíží, proto česká vydavatelství naskladňují, seč jim síly a prostředky stačí. Proto jste si mohli třeba během středy přečíst průřez novinkami, které se v poslední době podívaly na pulty obchodů. Nicméně ani tento souhrn nestačil, a tak je tu další, tentokrát věnovaný výhradně vydavatelství Mindok. To v posledních několika dnech uvedlo do prodeje třeba rozšíření Po stopách expedice pro Ztracený ostrov Arnak. Ani zdaleka se ale nejedná o jediný přírůstek.

Medobraní

Ten další útočí především svou kouzelnou roztomilostí. Medobraní vás zavede do lesa, v němž se včely rozhodly odstartovat obchod s medem, aby jim ostatní zvířátka zbytečně nelezla do úlu. Jeden až čtyři hráči se proto na rozkaz královny stanou správci jednotlivých pláství, které musí produkovat blahodárnou pochutinu díky kombinaci jednoduchého worker-placementu a kombinačního stavění dílků, jež je schopné vám docela hezky zamotat hlavu.

Kromě přemýšlivé zábavy hra současně láká na opravdu líbeznou vizuální stránku a povedenou produkci. Na ZeStolu titul už nějakou chvíli zkoušíme a můžeme potvrdit, že se jedná o velmi povedené rozšíření „zvířátkového“ portfolia Mindoku. Už brzy si budete moct přečíst plnotučnou recenzi. Medobraní pak pořídíte za necelých 1 100 korun.

Zámky šíleného krále Ludvíka + rozšíření

Zámky šíleného krále Ludvíka – druhá edice zdroj: Mindok

Druhým vydaným projektem je druhá edice hry Zámky šíleného krále Ludvíka. V té jste opět pověření stavbou mimořádně výstředních zámků, které musí co nejlépe odpovídat požadavkům krále. Jenom se trochu zmodernizovala vizuální stránka, která je nyní líbivější. Současně se do krabice přidal insert od GameTrayz, aby se vám už žádná komponenta nezatoulala.

S touto novou edicí přichází i doprovodná krabice, která v sobě skrývá všechny předchozí rozšíření a přidává i nové. Proto do herního zážitku dodá mnoho unikátních místností a několik mechanismů, které povážlivě rozšiřují možnosti i kombinace. A tentokrát klidně až v pěti hráčích místo čtyř. Druhá edice stojí necelých 1 400 korun, zatímco rozšíření pořídíte pod 900.

Sada rozšíření pro Carcassonne

Tím se dostáváme k poslední zprávě tohoto souhrnu, kterou je oznámení balíčku menších rozšíření pro velepopulární strategickou převahovku Carcassonne, která se nachází snad v každé rodině. Toto souhrnné vydání v sobě skrývá celkově čtyři dodatky, kde se každý zabývá trochu něčím jiným.

Lipské trhy třeba nahrazují startovní kartičku a přináší nové způsoby bodování. Německé katedrály zase přinášejí do vašeho stavění mohutné stavby, na něž lze umístit arcibiskupy a získat tak dodatečné body za uzavřené okolní cesty. Výběrčí daní každému z hráčů dá žeton celnice, který je možné umístit na křižovatku. Jakmile to uděláte, budete sbírat body za uzavření cest okolo ní. No a poslední novinkou jsou Německé kláštery, které se bodují jako ty tradiční, případně jako kláštery s převorem dávající body na konci hry podle ortogonálně sousedících dílků. Skvělou zprávou je, že tento balík zamíří do prodeje už v následujících dnech.

Nejnovější články