Martin Wallace, tvůrce Anno 1800 a Brass, se s novinkou Steam Power vrací k vláčkům
Novinka zdroj: Wallace Designs

Martin Wallace, tvůrce Anno 1800 a Brass, se s novinkou Steam Power vrací k vláčkům

1. 11. 2023 15:11 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Martin Wallace se dnes řadí k nejplodnějším a nejopěvovanějším designérům deskových her. Stojí za peckami jako Anno 1800, Brass: Birmingham, Zeměplocha: Ankh-Morpork či A Study in Emerald. Ve svém portfoliu má ale kromě spousty historických deskovek také zástup her s vlakovou tematikou, ať už je řeč o hrách Steam, Age of Steam nebo Railways of the World.

Láska k vlakům ho ale zjevně neopouští, když vás i jeho další projekt nechá budovat železniční tratě. Hra se jmenuje Steam Power (asi aby těch par v názvu svých her neměl málo) a v lednu příštího roku budete mít příležitost podpořit její vznik na Gamefoundu.

Hra Steam Power bude určená pro 1 až 5 hráčů na jednu hodinu a půjde o autorův nový vláčkový systém, na jehož konkrétnější představení si ještě musíme počkat. Víme ale, že hráči budou „závodit“ ve výstavbě železnic a vydělávání peněz za plnění zakázek.

Steam Power zdroj: Wallace Designs

Ve svém tahu provedete dvě akce z mnoha možných, jako je položení trati, postavení továrny, splnění zakázky, vydělání peněz a zisk nové zakázky. Hra končí po splnění určitého počtu zakázek (v závislosti na počtu hráčů).

Steam Power by neměla být vyloženě složitá, nebudete v ní například řešit správu zdrojů, což si ostatně můžete vyzkoušet v Tabletop Simulatoru a Tabletopii. A už teď se dozvídáme, že tvůrce počítá i s řadou rozšíření, která přinesou nové mapy, komponenty a pravidla. A když už je řeč o komponentech, tak se dost možná máme na co těšit.

„Vzal jsem si do hlavy, že chci vláčkovou hru s těmi nejkvalitnějšími herními prvky. Pokerové žetony s železnými jádry z Brassu mě přivedly na myšlenku podobně řešených dílků trati, které doprovodí nádherné modely vlaků a továren,“ uvedl sám Wallace.

„Pokerové hexagony“ by zajisté dodaly hře na prémiovosti a modely vlaků už můžete vidět výše na fotce autora s Gameboy Geekem nad partií prototypu hry. Wallace si hru v případě jejího zafinancování vydá sám v roce 2025 ve vlastním studiu Wallace Designs, kde zároveň pracuje na adaptaci gamebooku Fighting Fantasy Adventures: Campaign One.

Tato hra byla skvělou ukázkou toho, že ani jméno autora, ani slavná značka ještě nemusí nic znamenat, když první crowdfundingová kampaň projektu zcela pohořela. Napodruhé už se ale zadařilo a hra přece jen vznikne. Co myslíte, má Steam Power předem zaručený úspěch, nebo budou fanoušci stejně skeptičtí jako v případě Fighting Fantasy?

Nejnovější články