Horka při stavění v Pyramido způsobí, že dorazí Obleva. Válečníky zase navštíví Saladin a manažery Lumpark
Novinka zdroj: Shakos

Horka při stavění v Pyramido způsobí, že dorazí Obleva. Válečníky zase navštíví Saladin a manažery Lumpark

19. 1. 2023 10:22 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Včera jsme vás informovali o záplavě titulů, kterou na nás chystají různá česká vydavatelství – jmenovitě se jednalo o paměťovku Foxy, dětskou záležitost Můj první Nedobytný hrad, novinky ohledně Kočičího klubu a Psího parku a vztahovou deluxe verzi Hry o manželství. Ovšem nezabralo to v podstatě ani den a už tu máme další nášup novinek.

Jelikož společnost Fox in the Box v předchozím článku absentovala, dostane zde pozornost jako první. Včera oznámila, že na český trh uvede válečnický titul Saladin. Ten je určený přesně pro dva hráče a jedná se o přístupnější i poněkud menší hru, než bývá v tomto žánru obvyklé. Hráče zde čeká rekonstrukce bitvy u Hattínu, ve které se utkal titulní Saladin s Guyem z Lusignanu. K té se ještě přidá bitva u Arsufu, v níž došlo ke střetu Saladina s Richardem Lví srdce. Každá z bitev by vám měla zabrat zhruba hodinu reálného času.

Za titulem stojí Denis Sauvage, který má na svědomí několik válečnických her s Napoleon, ale také sérii Les Maréchaux (The Marshals). Zároveň se má jednat o první hru ze série En Ordre de Bataille, která má postupně představit další známé vůdce. Vítězem se zde stane ten vojevůdce, kterému se podaří lépe udržet soudržnost jednotek a nechá si ve svém vlastnictví žetony řádu. Datum vydání prozatím prozrazeno nebylo.

Saladin 3 zdroj: Shakos Saladin 4 zdroj: Shakos

Jestli ale raději stavíte, než ničíte, určitě můžete začít pokukovat po hře Pyramido od vydavatelství Blackfire. Ta vás zaúkoluje stavbou originální pyramidy, v níž po smrti chce v klidu spočinout faraon Mido. Tento nelehký úkol na svá bedra přeberou 2 až 4 architekti, kteří pyramidu postaví za pomoci dominových dílků, kdy se snaží získat co největší množství bodů inteligentním propojování jednotlivých částí a umisťováním drahokamů a svých značek. Hra bude dostupná během letošního roku ve 20 zemích a 15 jazykových mutací, a to včetně té české a slovenské.

Ovšem ve stavění můžete pokračovat i v nově naskladněném Lumparku od Rexhry. Hra vám umožní postavit se do čela zábavního parku, jehož atrakce si můžete namíchat z různých témat, mezi nimiž nechybí upíři, piráti či roboti. Avšak šéfování zábavnímu parku je zaměstnání plné konkurentů, takže během toho, co postupně budete tvořit ty nejlepší atrakce, nezapomeňte hatit plány ostatních hráčů za pomoci dobře mířené sabotáže. Takže ve výsledku se jedná o nesmlouvavý souboj, ve kterém není nouze o konflikty.

A na závěr jedno připomenutí. Mindok již dříve oznámil chystaný překlad hry Revive a nyní se dozvídáme jeho český název: Obleva. Jedná se o eurovku, ve které hráči budou vést jeden z kmenů lidí, jež se snaží znovuosídlit zemi po dlouhém mrazu, který trval přes 5 000 let. Z principu se tedy jedná o kompetitivní strategickou záležitost až pro 4 zkušené hráče (je dostupný i sólový režim), která v sobě kombinuje průzkum i deckbuilding. Hra navíc nemá příliš komplikovaná pravidla, avšak rozhodně zde naleznete velkou spoustu možných strategií a akcí. To celé klidně v rámci kampaně, ve které se postupně odemykají další možnosti a karty. Cílem je osídlení starověkých nalezišť. Vydání je chystáno na podzim 2023.

Nejnovější články