Francouzi zvolili své deskové hry roku. Dvě z nich se chystají v češtině
Novinka zdroj: Feuerland Games

Francouzi zvolili své deskové hry roku. Dvě z nich se chystají v češtině

26. 2. 2024 9:00 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

As d’Or neboli Zlaté eso je prestižní francouzské ocenění, které se každoročně uděluje na mezinárodním festivalu her v Cannes již od roku 1988 a jedná se tak o jednu z nejstarších, dodnes udělovaných ocenění na světě.

Loni se kupříkladu hrou roku stala Akropolis, hrou pro pokročilé Challengers!: Vyzyvatelé, pro experty Archa Nova a dětskou hrou roku Zombie Kidz: Vzpomínky. I letos odborná porota vybírala hry v těchto čtyřech kategoriích s následujícími vítězi.

Dětskou hrou roku se stala My Puzzle Adventure: Dragon, což je soubor puzzlů, jejichž jednotlivé dílky vyprávějí příběhy. Hrou pro pokročilé byla zvolená deskovka La Famiglia: The Great Mafia War, která je určená přesně pro čtyři hráče rozdělené na dva týmy s herní dobou 2 až 3 hodiny, během nichž svedete bitvu o Sicílii s tím, že souboje mají být sice jednoduché, ale zároveň inovativní, kdy jde o psychologické duely.

Hrou roku pro pokročilé se ve Francii stala Faraway, tedy karetní hra s originálním systémem vykládání karet do řady, kterou na konci hry vyhodnocujete v opačném pořadí. Tuto hru na našem trhu v češtině uvede vydavatelství Mindok.

A konečně tu hlavní cenu, tedy hru roku As d’Or si odnáší maličká karetní hra Trio, kterou již brzy vydají v češtině Rexhry. Jedná se o další hru s čísly, v níž vám ze všeho nejvíc pomůže paměť. Musíte totiž mezi kartami na stole a na rukách protihráčů hledat trojice stejných čísel. Teď je jen otázka, zda se i první dvě zmíněné hry někdy dočkají českého vydání, když je ve Francii považují za tolik výjimečné.

Nejnovější články