Němci zvolili hru roku na historicky největším veletrhu Essen Spiel
Novinka zdroj: Essen Spiel

Němci zvolili hru roku na historicky největším veletrhu Essen Spiel

10. 10. 2023 15:02 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

V druhé polovině minulého týdne proběhl v německém městě Essen další ročník vyhledávaného veletrhu stolních her – Spiel. Z celé akce vám již brzy přineseme naše vlastní dojmy, ale teď tu máme oficiální informace přímo od pořadatelů spolu s vítěznou hrou prestižní ceny Deutscher Spiele Preis, o níž hlasovali hráči z německy hovořících zemí.

Letošního ročníku se zúčastnilo rekordních 193 tisíc návštěvníků z celkem 85 zemí světa, na které čekalo nové rozvržení hal. Pro pravidelné návštěvníky to mohl být šok, ale minimálně na papíře zní nové rozvržení hal podle zaměření logicky.

Na jednom místě se sdružovaly rodinné hry, jinde byly hry pro zkušené, zatímco další haly se věnovaly RPGčkám, sběratelským karetním hrám a wargamingu. Dohromady zde své hry vystavovalo 935 studií z 57 národů a bylo tak k vidění přes 1 700 nových her.

„Doufali jsme, že na veletrh SPIEL přijde více lidí než loni, ale takový počet jsme nečekali. Bylo úžasné cítit tolik radosti v halách, u herních stolů, v uličkách i mezi vystavovateli. Letos jsme změnili spoustu věcí, aby byl veletrh SPIEL ještě přístupnější a atraktivnější, a počet návštěvníků ve všech dnech i celkové ohlasy nám ukazují, že se nám to podařilo,“ uvedla nová jednatelka pořádající společnosti Merz Verlag Carol Rapp.

Výstavu si pochvalovali i vydavatelé, kdy například velký německý vydavatel Pegasus Spiele zaregistroval větší prodeje než v předchozích letech, a to i přesto, že jednotliví zákazníci utráceli v průměru méně. Od Ravensburgeru se zase táhla fronta až do vedlejší haly, jaký byl zájem o karetní hru Disney Lorcana.

V rámci veletrhu se tradičně oznamuje i vyhlášení ceny Deutscher Spiele Preis, která už několik měsíců zná hry v top desítce, ale až tady se odhalilo pořadí tří finalistů. Závodní titul Heat skončil na třetím místě, druhé místo patří opěvovanému Dorfromantiku, který překvapivě nezvítězil a místo něj si první místo urvala Neznámá planeta. Dětskou hrou roku se stalo Mysterium Kids.

Letošní ročník je tedy úspěšně za námi, pořadatelé si změny pochvalují a dá se tedy předpokládat, že nové rozvržení hal se stane standardem. Příští ročník veletrhu Spiel se uskuteční od 3. do 6. října 2024.

Nejnovější články