Floe je dobrodružnou cestou přes Ledovcové moře, která láká na unikátní systém pohybu a pěkné téma
Novinka zdroj: BoardGameGeek

Floe je dobrodružnou cestou přes Ledovcové moře, která láká na unikátní systém pohybu a pěkné téma

8. 3. 2024 11:00 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Jména či přezdívky Yoma, Jonny Pac a Henry Audubon můžete znát z her, jako je Sladká tečka: Klání cukrářů, Parky nebo Zátoka obchodníků. Nyní se tato trojice sešla u docela ambiciózního projektu, který vydává kyperská společnost Pika Games. Jmenuje se Floe a v aktuálních chvílích slaví opravdu pěkný úspěch na Kickstarteru.

Proč se titul řadí k ambiciózním? Protože dohromady spojuje hned několik prvků a subžánrů. V základu se jedná o eurovku, ve které je pro vítězství potřeba dobrá taktika, něco málo ze strategie i ždibec štěstí.

Hlavně ale dává důraz na průzkum a pocit dobrodružství, který nabízí v modulárním sandboxu ve stylu 4X titulů, a k tomu v několika herních režimech, kde si na své přijdou sólisté, kompetitivně založení jedinci i příznivci kooperace.

FLOE zdroj: Pika Games

To vše balí do hrdinské výpravy, která vás v neuvěřitelně roztomilém balení vezme na cestu skrze Ledovcové moře, kde objevíte dávno ztracená tajemství, vzácné krystaly, potopené poklady a děsivé příšery, během čehož si ještě musíte dávat pozor na chlad.

Proto se během svých toulek občas musíte zahřát, což uděláte návštěvou vesnice, setkáním s ostatními i vylepšováním schopností. A jakmile vám bude smutno, na vašich cestách vám po boku může stát věrný druh, který pomůže se sběrem zdrojů i nepřáteli, abyste se vy mohli zaměřit na získávání dalších spojenců, mocné schopnosti a vzácné předměty.

FLOE zdroj: Pika Games

I když Floe není příběhovka ani legacy titul, nese s sebou jejich prvky. Autoři vás například s titulem a jeho postupy seznámí v rámci několik úvodních sezení, jež slouží k představení konceptů i příběhového pozadí a využijete je i jako samostatné režimy pro nenáročnější hraní.

Navíc po každé partii, končící ve chvíli, kdy jeden z hráčů získá 6 bodů hrdiny, splníte vybrané cíle, díky nimž si odemknete dodatečný obsah pro další sezení. Tímto způsobem lze alternovat pravidla, přidávat dodatečné moduly a získávat příběhové fragmenty.

zdroj: Pika Games

Všeobecně platí, že ke stolu mohou usednout 1 až 4 hráči, kteří u něj stráví zhruba hodinu až hodinu a půl. Pro bedlivý průzkum světa i mechanismů doporučujeme prostudovat pravidla, nebo si rovnou titul vyzkoušet v Tabletop Simulatoru.

Autoři v kampani vybrali již 10 milionů korun od 4 000 podporovatelů. Tím se odemklo několik bonusových cílů, kam patří karty dalších střetnutí, monster a tajných cílů, stejně jako ozdobnější kostky. Tyhle doplňky jsou obsažené už ve standardní edici, která stojí zhruba 1 650 korun. Za 2 000 dostanete jako bonus soundtrack a deluxe verzi s větší krabicí, figurkami vesničanů a lodí i organizátory pro komponenty a karty.

Za 2 700 korun získáte ještě figurky monster, zatímco za 3 400 se můžete těšit i z herní podložky, unikátních obalů na karty a krabičky s miniaturami dalších komponentů. Dopravu tentokrát zaplatíte v hodnotě od 280 do 360 korun, což není mnoho, ale zase ještě musíte počítat s daní. Všechny takto získané ledové dobroty by k vašim dveřím měly dorazit v průběhu června příštího roku.

Nejnovější články