Ziggurat je přístupná kampaňovka od autorů Pandemic Legacy a Jízdenky, prosím! Legacy
Novinka zdroj: MindWare

Ziggurat je přístupná kampaňovka od autorů Pandemic Legacy a Jízdenky, prosím! Legacy

6. 3. 2024 9:00 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Dvojici Matt Leacock a Rob Daviau znáte hlavně asi díky Pandemic Legacy. Trilogii, která snahu o udržení chorob pod kontrolou, převedla do kooperativního legacy s příběhem, kde jste až ve čtyřech lidech cestovali po světě, léčili nemoci a stavěli budovy. Zážitek, který v mých očích pohodlně zastínil původní titul. Dvojice loni zabodovala další legacy hrou Jízdenky, prosím! Legacy: Legendy západu, a proto se není čemu divit, že se mnoho lidí těší na letošní novinku zmíněného dynamického dua – Ziggurat.

Název odkazuje na konkrétní prastarou stupňovitou věž, která je už po staletí opuštěná a pomalu se rozpadá. Po jejích stěnách se plazí liány, zatímco vítr s deštěm úspěšně smyly jeho dříve zářivé barvy. Ale jak to vypadá, v jeho útrobách se něco začíná hýbat. Legendy praví, že v něm kdysi žil drak. Jenomže to už bylo před dávnými časy. Leč stařešinové z přilehlé vesnice jsou stejně nevrlí a hledají dobrodruhy, kteří by se vydali na průzkum.

Pokud tedy patříte mezi chrabré nadšence, můžete se až s dalšími třemi kamarády vydat na pravidlově docela nenáročnou rodinou cestu do jeho útrob. Hrát budete jak za lidi, tak i za antropomorfní zvířata, na která čeká celkově šest kapitol trvajících zhruba 20 až 40 minut. Během nich se postupně odhalí historie i tajemství titulní stavby, ale také nebezpečenství, jimž budete muset čelit.

Stejně jako v případě zmíněné oblíbené trilogie je i Ziggurat legacy titulem, u kterého si z kapitol budete rozhodnutí přenášet do dalších sezení, čímž si přidáte nová pravidla, získáte dodatečné komponety a upravíte 3D herní plochu. Všechny kroky navíc ovlivní samotný konec příběhu, jenž se dočtete v separátní příručce. Dobrou zprávou je, že po dohrání se můžete do výpravy pustit znovu, jelikož nic nebudete ničit.

Jak upozorňuje W. Eric Martin na BoardGameGeeku, titul je z jisté části založený na starším projektu Matta Leacocka, jenž nese jméno Mole Rats in Space. V této hře museli přísedící spolupracovat, aby získali potřebné vybavení a následně se potřebovali dostat do únikového modulu, aniž by vypadli do vesmíru nebo je uštkli hadi.

Cenovka Zigguratu prozatím odhalená nebyla, ale minimálně se ví, že na pulty dorazí v září tohoto roku. O vizuální stránku se postará Cory Godbey, který se podílel třeba na kartách pro Disney Lorcana.

Nejnovější články