Dotisk Mythwindu s novým rozšířením láká na poklidné, kolektivní budování malebného údolí
Novinka zdroj: Open Owl Studios

Dotisk Mythwindu s novým rozšířením láká na poklidné, kolektivní budování malebného údolí

11. 4. 2024 15:00 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

O hře Mythwind už jste v minulosti možná slyšeli, jelikož to není poprvé, co vybírá peníze na Kickstarteru. Poprvé se tam objevila již koncem roku 2021 a strhla davy. Přes 11 tisíc lidí dohromady přispělo částkou přesahující 23 milionů korun a tito hráči se v posledních měsících konečně dočkali základní hry, případně i jejích rozšíření.

Studio ale na nic čeká a už má v běhu další kampaň, v níž je možné pořídit dotisk základní hry, všechna stávající rozšíření i další nové rozšíření Friends & Family, které přidává novou desku a umožní vašim postavám se spřátelit s vesničany a klidně z nich udělat své životní partnery.

A co že to ten Mythwind je? Poměrně unikátní sólová či kooperativní hra, v níž každý hráč hraje za jedinečnou postavu a všichni společně napříč mnoha partiemi budují titulní údolí. Takže tu sbíráte zdroje, za něž budujete nové stavby, které zapasujete do dvouvrstvého herního plánu, abyste následně těžili z jejich efektů.

Má jít o odpočinkový zážitek, kde není vyloženě pevný cíl. Následujete tu příběh, ale jeho dovršením to pro vás nemusí skončit, jelikož ve hře můžete pokračovat až do nekonečna. Střídají se v ní dny, mění se počasí i roční období, což má všechno vliv na hratelnost.

Mythwind zdroj: Open Owl Studios

Můžete hrát za řemeslníka, který obyvatelům postupně vzrůstající vesničky zajišťuje základní nástroje. Můžete být farmář, který na své desce pěstuje plodiny. Obchodník má zase na starosti rotaci produktů a strážce vyráží do divočiny pro zdroje. S rozšířením si můžete zahrát ještě za hospodskou a všem zlepšovat náladu.

Zahrajete si až ve čtyřech (s hospodskou i v pěti) a jedna partie by neměla trvat déle než 60 minut. Hra se zároveň může pochlubit velice kvalitními komponentami od zmíněné dvouvrstvé hrací desky přes plastové desky postav s výřezy pro komponenty až po úložný systém, díky němuž můžete snadno opouštět a vracet se k rozehrané kampani.

Dotisk možná trochu naštve podporovatele původní kampaně, jelikož jeho pravidla jsou čistší a postavy vyváženější, nicméně původní podporovatelé dostanou tyto úpravy zdarma v PDF.

Mythwind zdroj: Open Owl Studios

Základní krabice hry Mythwind vás v kampani vyjde na 2 tisíce korun. Pokud k ní budete chtít rozšíření Expanded Horizons s novými budovami, událostmi a hospodskou, nové rozšíření Friends & Family, malé rozšíření Winds of Magic s dalšími budovami a událostmi a mini rozšíření Event Card Pack s ještě dalšími událostmi, vyjde vás to už na 4 tisíce korun.

Nebo můžete utratit celých 8 tisíc korun za úplně vše, co je ke hře dostupné, tedy ještě figurky kouzelných stvoření, neoprenová podložka, kovové mince, plastová věž na kostky, dřevěné žetony, kožený deník, omalovánky a samolepky.

Vracející se zákazníci si mohou za 950 korun koupit jen nové rozšíření spolu se šesti upravenými sešity pravidel a přehledovými kartami pro postavy, případně za 2 800 korun k tomu mít ještě věž na kostky, dřevěné žetony, omalovánky a samolepky.

Poštovné se pohybuje od 350 do 830 korun podle toho, kolik prvků si objednáte a z celkové částky ještě uhradíte daň. Svých odměn se dočkáte v únoru roku 2025, kdy se zároveň na Kickstarteru rozjede ještě další kampaň hry Mythwind, která přinese dvě nové postavy. Jednu navrhne Nikki Valens stojící za Panstvím hrůzy a Arkham Horrorem, zatímco druhou Daryl Andrews stojící za Sagradou a Batmanem.

Nejnovější články