Česká vydavatelství chystají City of the Great Machine, Marvel Dice Throne a Nakrmte Krakena!
Novinka zdroj: Old Dawg

Česká vydavatelství chystají City of the Great Machine, Marvel Dice Throne a Nakrmte Krakena!

13. 10. 2023 11:35 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Jelikož Essen Spiel 2023 je už úspěšně za námi (naše první ze dvou reportáží zde), mohli se zástupci českých vydavatelství úspěšně vrátit domů, kde se vrhli na další várku oznamování a nových informací. A my jsme tu od toho, aby vám z toho nic neuteklo a náš už skoro pravidelný souhrn tentokrát startuje velice zajímavou spoluprací.

City of the Great Machine a rozšíření Příliv pro Papírové moře

Mindoku se v Essenu podařilo navázat spolupráci s CrowD Games, čehož výsledkem je chystaný překlad steampunkové hry City of the Great Machine. Jejím autorem je German Tikhomirov, který se rozhodl jít asymetrickým stylem „jeden vs. mnoho“.

Ve viktoriánském městě poháněném párou se jeden hráč ujme strany Všehostroje, který měl původně sloužit pro dobro lidstva, ale po vzoru Skynetu se proti němu obrátil a nyní chce ovládnout celé město. K tomu mu pomůže jednotka Služebníků a mechanických Strážců, s nimiž zkusí potlačit společenské nepokoje. Jestli ale náhodou nikdo nechce tuto stranu ovládat, může se jí zhostit herní umělá inteligence, o níž se akorát budete starat.

Až 3 ostatní hráči se naopak podívají na druhou stranu barikády, kde se v kůži rebelů snaží probudit obyvatele k odboji, vyvolat revoluci a stroj zničit. K tomu jim pomůže skrytý pohyb. Jenomže rebelové si mezi sebou nesmí šeptat, proto jejich plány slyší i Stroj. Nicméně si klidně mohou tajně ukazovat karty lokací a z povídání udělat blafování.

Zkrátka zajímavá hra s pěknou vizuální stránkou, která v jedné partii zabere hodinu až hodinu a půl. Její české jméno se ještě hledá, vydavatelství zatím pracuje s variantami Město Všehostroje a V zajetí Všehostroje. Na výsledek si každopádně musíte ještě chvíli počkat.

Dlouhou chvíli lze zkrátit třeba rozšířením Příliv pro povedené Papírové moře. Malý balíček osmi nových karet přidává hvězdice, jejichž efektem je, že pokud je připojíte do nějakého páru karet, nespustíte jeho efekt, nýbrž se počítá za 3 body místo původního 1. Tento dodatečný balíček získají jako první zákazníci, kteří si základ pořídí na akci Deskohraní (14. až 22. října). Zde ho dostanou za jednu korunu. Následně se podívá i do běžného prodeje.

Marvel Dice Throne

Teď už ale skokem ke společnosti Rexhry, která do tisku poslala českou verzi Marvel Dice Throne. Ta u nás vyjde ve dvou krabicích. Jedna přinese Scarlet Witch, Thora, Lokiho a Spider-Mana (Miles Morales), zatímco ta druhá pokryje Black Panthera, Captain Marvel, Black Widow a Doctora Strange. Přesné datum vydání ale zatím uveřejněné nebylo.

Pro připomenutí se jedná o docela rychlou hru pro 2 až 6 hráčů, kde se využívá karet a kostek. Na kostkách se snažíte házet kombinace ke spouštění efektů, zatímco karty je vylepšují a různými způsoby pomáhají. Každá z postav má své unikátní schopnosti a pustit se můžete do několika režimů. Navíc jsou všechny postavy kompatibilní s celým systémem Dice Throne. Pokud tedy doma máte některé jiné edice, klidně je propojíte.

Nakrmte Krakena!

Mezi dobře známými jmény na české scéně se ale připomnělo i jedno zcela nové. Moravská rodinná firma Old Dawg už dříve oznámila, že do češtiny přeloží hutnou eurovku Nukleum. Na tu by v druhém čtvrtletí příštího roku měla navázat odlehčenější večírková záležitost Nakrmte Krakena! – pirátská hra, ve které se snažíte řídit poněkud nestabilní loď Instabil.

Proti vám nebudou pouze rozmary moře, ale hlavně samotní hráči. Jedná se o další přídavek mezi tituly se skrytými rolemi, kdy někteří hráči jsou skuteční členové posádky, zatímco jiní jsou lstivými piráti, a někdo má dokonce sebevražedné sklony a chce loď poslat rovnou do chřtánu Krakena. Odlehčená zábava, která je sice pro 5 až 11 lidí, ale jak vydavatelství upozorňuje, lepší to je hrát minimálně v šesti. Herní doba se podle hráčů a průběhu může vyšplhat klidně až na 90 minut.

Čarostíny

Všechny zmíněné tituly jsou však hudbou budoucnosti. Naopak pro Čarostíny od Blackfiru si klidně můžete skočit už dneska. Projekt patří pod značku Unstable Games (Labilní jednorožciPišK.O.rky: Draci vs Jednorožci), čemuž odpovídá i větší přímočarost a menší komplexnost.

Většina dění se odehrává na malé hexové mapě, kde se svými postavami bojují 2 až 4 lidi. Postupně sbírají zdroje, učí se nová kouzla, přivolávají společníky a případně odemknou svou silnou stínovou formu, s níž protivníky pořádně rozmetají. Do hodiny odehráno a za cenu kolem 829 korun.

Taco, kotě, pizza a další Únikovka a Detektivka

O přímočarosti je i nový produkt od Albi – roztomilá postřehovka Taco, kotě, pizza, kterou si užijí hráči již od 4 let. Rychlé plácání rukou na vyložené karty je stále přítomné stejně jako v ostatních hrách série, jenom tentokrát nemusíte předvádět zvířátka a vyslovovat mantry slov ve správném pořadí. Možná o to víc je to frenetické. Přesvědčit se o tom můžete za doporučenou cenu 349 korun.

Albi zároveň naskladnilo další díly rozsáhlých sérií Únikovka a Detektivka. V Únikovka – Blackout v Tokiu bude na vašich bedrech odvrátit hackerský útok a zabránit tak katastrofě obřích rozměrů, zatímco v Detektivka – Tajemství v písku se vydáte do Egypta. Obě hry pořídíte mezi 300 a 400 korunami.

Nejnovější články