Albi představuje Frostpunk, Duos, Kořist, Rychlé šípy a další novinky
Novinka zdroj: Albi

Albi představuje Frostpunk, Duos, Kořist, Rychlé šípy a další novinky

24. 1. 2023 12:11 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Společnost Albi během uplynulého víkendu vypustila do světa další video z cyklu Albi Update, ve kterém představuje blížící se novinky. Už na samotném jeho začátku byla oznámená novinka v podobě dvou krabic rodinné asociační hry Duos – Duos: Pohádky a sport a Duos: Zvířata a věci. Jejich pravidla jsou věru jednoduchá. V těchto hrách budete předvídat kreativu ostatních hráčů, jelikož musíte v každém kole vybrat čtyři páry z dvanácti vyložených karet a ideálně se tak trefit do stejných vytvořených párů, které v daném kole pospojoval „vypravěč“. Obě verze hry vyjdou 23. února.

Následně se celé video zaměřilo na předplatitelskou službu Albi+, respektive na hry, které jste v jejím rámci aktuálně mohli získat. Pokud vás zajímají o této službě dodatečné informace, můžete vyhledat náš starší článek. Každopádně zákazníci tentokrát mohli získat Ostrov pokladů, Čtyři zahrady, Pakal, Velkou čínskou zeď, Králíkovství a Virtù – Umění vládnout. Tento výběr kombinoval tituly pro rodinné hraní a náročnější hráče.

Po tomto segmentu zase došlo na bližší představení očekávaného karetního duelu Rychlé šípy – Duel, který navrhl Petr Vojtěch. O této hře jsme si s ním povídali v posledním BoardGame Clubu uplynulého roku. Připomenout ale lze, že jeden z hráčů se v titulu postaví na stranu známé bodré pětice, zatímco druhý se stane členem Bratrstva kočičí pracky. Následně mezi sebou bojují o to, kdo odhalí více tajemství temných Stínadel. K vydání hry dojde už 2. února a na pulty připutuje s cenovkou 399 korun.

A svého představení se taktéž dočkaly Parky: Na cestách. Možná jste si už stihli oblíbit původní titul plný nádherných výhledů, příjemného zpracování a dobré nálady, která je umocněná i rozšířením Po setmění. Ovšem Parky: Na cestách v sobě skrývají kouzlo v tom, že si je bez problémů můžete vzít právě třeba na trek.

Jde totiž o zjednodušenou cestovní verzi, kde budete „velet“ pouze jednomu turistovi, který bude sbírat menší počet surovin, ale zase může narazit na medvěda. Ale nebojte, ten je přátelský a nebude hrozit vaší smrtí. Navíc nebudete kupovat jednotlivé parky, nýbrž speciální odznaky. Tato varianta vyjde už 9. února a pořídit se vám ji povede do 500 korun.

Dalším blížícím se titulem, který měl však dorazit už před nějakou dobou, je Poslední úder: Avalon. Tato hra pro dva hráče patří do labelu Albi exclusive a je zasazená do temného světa titulu Tainted Grail. Nicméně nejedná se o rozlehlé RPG, ale o soubojovku po vzoru videoherních sérií, jako je Mortal Kombat či Tekken.

V rámci duelu se tedy v aréně utkají bojovníci (jde o postavy ze zmíněného světa, jejichž zdejší miniatury můžete využít i při hraní klasického Tainted Grailu), kteří se snaží tomu druhému uštědřit knock-out ve dvou kolech. Toho se pokouší dosáhnout za pomoci akčních karet, které jsou ale doplněné i o dovednostní minihru. K vydání dojde 23. února a cena je 599 korun.

Na své by si ale měli přijít i kreativci. Albi totiž na sklad dostala projekt zvaný Designer Pack. Nejedná se vyloženě o hru, ale o speciální balíček, s jehož pomocí si lze vytvořit svůj vlastní prototyp deskové hry. V krabici tak naleznete různé herní komponenty jako kartičky, žetony, kostičky, fixy, přesýpací hodiny či oboustranný herní plán. Celkově tedy vychytávka, která by ve vás mohla zažehnout nějaký ten nápad či pomoci s jeho realizací.

Druhým zcela novým oznámením se poté stala hra Kořist. Tato karetní hra s čísly pro 2 až 5 hráčů vás zaúkoluje tím, že v ideálním případě musíte vyložit všechny své karty, za které budete získávat vítězné body. Jenom pozor, některé vyložené karty vám mohou sebrat protihráči, čímž o body přijdete. Takže jak název napovídá, jde o škodící záležitost, možná trochu ve stylu alternativních žolíků a stojí za ní slavná dvojice autorů Wolfgang Kramer a Michael Kiesling. Kořist vyjde 2. března a cena činí 349 korun.

Frostpunk 1 zdroj: Albi

No a samotný závěr celého videa nemohl patřit ničemu jinému než jedné z nejočekávanějších her prvního čtvrtletí – Frostpunku. Tato stolní adaptace známé depresivní videohry, která se pokusí navázat na úspěch This War of Mine, rozhodně prozkouší vaše strategické schopnosti během toho, co se pokusíte úspěšné vést poslední město v mrazivém post-apokalyptickém světě.

Tímto údělem budou pověření 1 až 4 hráči, kteří budou spolupracovat, aby se jim povedlo splnit cíl jednoho z osmi scénářů. Aby ale byl zachován duch a krutost předlohy, tak zde narazíte na velké množství různých rozhodnutí, které nikdy nebudou jednoduché a většinou se jedná o rozhodování mezi zlem a ještě větším zlem.

Musíte být tedy připravení na to, že neúspěch má zde své jasné místo a vaše „lidskost“ bude důkladně prozkoušena. Protože každý mrtvý se počítá. Jako vůdci ale také nesmíte zapomenout na sběr potřebných surovin, rozvoj a stavění nových budov, příjímání zákonů či „blahobyt“ obyvatel. Kdyby vám ale přišla hra příliš lehká, můžete si ji za pomoci různých modifikací ještě více zkomplikovat.

Frostpunk: Desková hra vyjde už 16. února a to za cenu 2 699 korun. Společně s ní rovnou vyjde i rozšíření Zoceleni mrazem, které přináší další karty či novou obtížnost, což zase trochu prohloubí znovuhratelnost. Také se v něm skrývá 32 dřevěných komponent, které nahrazují původní kartonové komponenty. Rozšíření samostatně stojí 499 korun, ale můžete ho získat i v rámci výhodného společného setu.

Nejnovější články