Zemřel jeden z nejuznávanějších tvůrců válečných her – Dean Essig
Novinka zdroj: BoardGameGeek

Zemřel jeden z nejuznávanějších tvůrců válečných her – Dean Essig

29. 3. 2024 10:00 | Wargaming | autor: Patrik Hajda |

V poměrně úzkých kruzích hráčů žetonkových válečných her není jméno Dean Essig ani trochu cizí. Tento velmi plodný a velice šikovný autor dal světu desítky kvalitních titulů, jejichž počet už se bohužel nerozšíří.

Dean Essig 24. března zemřel ve svých 63 letech na následky infarktu a krvácení do mozku, které mu před čtyřmi měsíci způsobila rakovina. Odešel pokojně ve spánku a zanechal za sebou odkaz, který bude šířit jeho jméno navěky.

Essig strávil tvorbou her více než 35 let. Založil vlastní studio The Gamers, které se soustředilo na několik dílčích systémů, v jejichž rámci vycházela řada her – stačilo se jednou naučit systém a pak už si jen vybrat konflikt.

V roce 2001 ho koupila společnost Multi-Man Publishing, pod níž Essig dál tvořil až do své smrti. Mezi jeho nejvýznačnější díla patří hry Afrika, Last Blitzkrieg, Case Blue, Tunisia, Korea: The Forgotten War a mnoho dalších. Za mnohé z nich si vysloužil nejprestižnější ocenění Charles S. Roberts Award a v roce 1993 byl přivítán do síně slávy.

A co se budoucnosti her od The Gamers týče, tak otěže po Essigovi přebírá jeho dlouholetý přítel Carl Fung, díky čemuž bude Essigův odkaz nejen žít, ale nadále se rozšiřovat.

Nejnovější články