V 72 letech zemřel jeden z předních designérů D&D – Jim Ward
Novinka zdroj: James M. Ward

V 72 letech zemřel jeden z předních designérů D&D – Jim Ward

25. 3. 2024 17:00 | RPG | autor: Michal Krupička |

18. března 2024 nás opustilo další z velkých jmen RPG průmyslu – Jim Ward zemřel v 72 letech. Jeho kariéra začala roku 1976, kdy se připojil k týmu pracujícím na Tactical Studies Rules (TSR), kde společně s Robem Kuntzem dal vzniknout třeba pravidlům Gods, Demi-Gods & Heroes nebo sám vytvořil první verzi Metamorphosis Alpha. Tou samou dobou ale začínala stoupat i popularita Dungeons & Dragons, které Gary Gygax tvořil právě pod hlavičkou TSR. A v té době se tak Ward dostal k designování nejznámějšího RPG.

Během své kariéry se podílel na tvorbě nejednoho modulu a stal se spolutvůrce i slavného Pool of Radiance, podle kterého roku 1988 vznikla videohra a stala se tak vůbec první videoherní adaptací Advanced Dungeons & Dragons vůbec. Dostal se až na pozici viceprezidenta kreativních služeb, než firmu roku 1996 opustil kvůli neshodám se zbytkem vedení. Tím ale jeho cesta herním průmyslem neskončila.

Ward byl například roku 1989 zařazený do síně slávy v organizace Academy of Adventure Gaming Arts & Design. Potom, co skončila jeho práce v TSR, začal vytvářet sběratelské karetní hry podle slavných předloh. Jmenujme třeba Dragon Ball Z, Kolo času nebo Tomb Raider a Babylon 5.

Později s dalšími designéry založil RPG vydavatelství a podílel se i na tvorbě dodatků pro Castles & Crusades pod Troll Games. Ano, těmi samými Troll Games, kteří nedávno získali práva na díla Garyho Gygaxe, o čemž jsme vás nedávno informovali.

Na sociálních sítích se přidává ke kondolencím nejedna významná osoba RPG. Například sutor Hyperborea Jefrey Talanian napsal: „Vážím si veškeré Jimovi pomoci, kterou mi poskytl, když jsem před lety pracoval s Garym Gygaxem. Byl tak milý, štědrý a trpělivý. Bylo potěšením být poblíž. Tohle je vskutku smutný den. James za sebou nechává odkaz, který překonává hranice prostoru i času a inspiruje další generace spisovatelů, hráčů a snílků. Jeho duše bude navždy žít ve světech, které přivedl k životu a srdcích těch, kteří ho znali.“

Nejnovější články