Ohlédnutí za nedávnou úspěšnou historií BattleTechu a výhled do blízké budoucnosti
Novinka zdroj: Catalyst Game Labs

Ohlédnutí za nedávnou úspěšnou historií BattleTechu a výhled do blízké budoucnosti

11. 1. 2023 8:37 | Wargaming | autor: Matouš Vrba |

Ve svých minulých článcích o BattleTechu jsem několikrát zmiňoval, že v poslední době probíhá jeho renesance. Catalyst Game Labs (CGL, vydavatelé BattleTechu) před pár dny vydali oficiální zprávu shrnující posledních pár let této značky a její úspěchy, která nepřímo potvrzuje tyto zvěsti o údajné renesanci.

Zpráva CGL podává spoustu čísel a informací o prodejích, dotiscích pravidel, nových knihách, které v poslední době doplnily svět BattleTechu, nebo veleúspěšné kickstarterové kampani Clan Invasion z roku 2018, která vybrala téměř 2,6 milionů dolarů (58 milionů korun). Namátkou zmiňme například fakt, že od vydání prvních redesignovaných plastových figurek v roce 2018 vyrobili CGL přes devět milionů nových miniatur, takže téměř jednu figurku pro každého občana Česka!

Bez zajímavosti také není zmínka, že nového krabicového setu Alpha Strike (o kterém jsme psali zde) bylo v první várce vytisknuto 25 tisíc kopií, z nichž 5 tisíc právě míří do Evropy (prý jsou už na cestě přes Atlantik), takže bychom se ho konečně mohli brzy dočkat i u nás. Dvě třetiny celkově vyrobených kopií setu jsou prý už prodané a dalších 20 tisíc kopií je objednaných u výrobce a podle dosavadních ohlasů vypadá krabicový set Alpha Strike velmi slibně. Až se mi podaří dostat ho do svých nenechavých robotických manipulátorů, tak se určitě můžete těšit na recenzi.

Battletch 1 zdroj: Catalyst Game Labs

Celkově je ze zprávy CGL patrné, že hře a značce se velmi daří, takže jako hráči a fandové této herní série bychom měli být i nadále zásobováni kvalitními novými produkty a vyvíjejícím se fiktivním světem. A pokud úspěch značky dál poroste, tak možná dokonce uvidíme naše oblíbené dusající válečné roboty zase prorazit i zpět do mainstreamu.

Částečně se jim to dařilo již v devadesátých letech, kdy vyšla například ve své době veleúspěšná počítačová hra ze světa BattleTechu MechWarrior 2 nebo (byť už ne tak úspěšný) animovaný seriál. Ostatně v poslední době se nemalého ohlasu dočkaly počítačové hry BattleTech a MechWarrior 5: Mercenaries, které jsou i několik let po vydání stále populární, a MechWarrior 5 má dokonce tento měsíc obdržet další (již čtvrté) rozšíření Rise of Rasalhague.

Co se týče výhledu do blízké budoucnosti deskových her ze světa BattleTechu, ten se nese především ve znamení druhé kickstarterové kampaně Mercenaries (o které jsme psali v minulém článku, neplést s počítačovou hrou MechWarrior 5: Mercenaries). Ta má být zahájená letos 23. května na wargamingové konferenci AdeptiCon a slibuje více než padesát nových plastových figurek včetně tanků, kvadrupedálních mechů a letounů, což jsou typy jednotek, které dosud v redesignovaných modelech zastoupené nejsou.

Kromě figurek má kampaň také přinést nový krabicový set Mercenaries (po němž je kampaň zjevně pojmenovaná, ale pravdou je, že to tvůrci s označením Mercenaries už trochu přehánějí), rozšiřující krabice s exkluzivními figurkami známých žoldáckých jednotek jako třeba Hansen’s Roughriders nebo Kell Hounds a další menší vychytávky zaměřené na věhlasné i obskurní námezdní vojáky z Vnitřního vesmíru. CGL ke kampani vydali už dvě upoutávková PDF, která jsou k dispozici zdarma ke stažení u vydavatele zde a zde.

Pokud o BattleTechu slyšíte prvně a zaujala vás tato drsná vize temné budoucnosti prosvětlené jen palbou ničivých laserů a výbuchů taktických jaderných bomb nad hlavami obrněných bitevních robotů a chcete si hru vyzkoušet nebo se o ní dozvědět víc, zkuste náš úvod do BattleTechu!

Nejnovější články