Games Workshop testuje vlastní recyklační program plastových platíček, nádob od barviček i figurek
Novinka zdroj: Vlastní foto autora

Games Workshop testuje vlastní recyklační program plastových platíček, nádob od barviček i figurek

9. 3. 2023 10:35 | Wargaming | autor: Patrik Hajda |

V posledních letech začíná čím dál tím víc firem myslet na naši planetu a v zájmu jejího uchování (a, přiznejme si, i zlepšení vlastního image) podnikají kroky ve smyslu omezení své uhlíkové stopy ve výrobě a logistice, například. Nyní se k těmto firmám přidává i výrobce Warhammeru, studio Games Workshop, které rozjíždí vlastní recyklační program.

S koncem března se pro začátek ve 28 prodejnách ve Velké Británii (celkově jich je přes 130) objeví nové nádoby, do nichž mohou tamější hráči a kutilové odevzdávat plastová platíčka zbylá po figurkách (takzvaná sprue), stejně jako nádoby od barviček značky Citadel (netřeba je vyloženě vymývat) a kdyby to bylo opravdu nutné, tak klidně i samotné plastové figurky.

Warhammer Recycling Programme zdroj: Games Workshop

Firma v tuto chvíli nedokáže zajistit recyklaci resinových a kovových materiálů. Zároveň bude tato „popelnice“ sloužit jen pro recyklaci plastů přímo od Games Workshop, jelikož si společnost nemůže ověřit kvalitu plastů jiných výrobců.

Asi si říkáte, že se vlastně nejedná o nic nového, protože současná platíčka, nádoby i figurky můžete prostě a jednoduše hodit do žlutého kontejneru a stejně se dočkají recyklace. A máte samozřejmě pravdu. Právě proto je to celé spíše takovým hezkým gestem, ale zároveň si není těžké představit, že se stále najdou lidé, kteří hází plasty do směsného odpadu a takhle se třeba naučí třídit alespoň své hobby.

Samozřejmě by dávalo obrovský smysl, kdyby tato plastová platíčka a nádoby byly použité na vytvoření nových modelů, ale to prý zatím bohužel není možné, chce-li Games Workshop zachovat prvotřídní kvalitu figurek. Nicméně firma prý hledá způsoby, jak by něco takového bylo v budoucnu proveditelné.

V tuto chvíli má Games Workshop navázanou spolupráci s recyklační společností TerraCycle a z odpadního materiálu se nakonec stanou zahradní květináče, vybavení dětských hřišť a stoly na stolní tenis.

Nejnovější články