Vžijte se do role prastarých bohů a podmaňte si celý svět v RPG Elder Mythos Roleplaying Game
Novinka zdroj: Mana Project Studio

Vžijte se do role prastarých bohů a podmaňte si celý svět v RPG Elder Mythos Roleplaying Game

10. 4. 2024 9:00 | RPG | autor: Michal Krupička |

Už vás nudí whisky nasáklí vyšetřovatelé, co se topí v nočních můrách? Otravují vás tajemní knihovníci, co časem stejně zešílí? Máte po krk zdeptaných válečných veteránů, co viděli příliš mnoho? Pak je tu pro vás ideální řešení! Jmenuje se Elder Mythos Roleplaying Game a zahrajete si v něm za strašlivé prastaré, kteří dostanou možnost zmíněnou chásku vymýtit. Jo a taky se budete snažit podmanit nebo zničit celý svět.

Nejnovější TTRPG od Mana Project Studio, které právě teď vybírá peníze na Kickstarteru, vás nechá zahrát si za nejikoničtější prastaré z lovecraftovského univerza. Ve hře jich bude celkem dvanáct, mezi nimiž nechybí Cthulhu, Dagon, Azathoth nebo třeba Hastur.

Celá hra ale nebude jen o šlehání chapadly po nebohých vyšetřovatelích. Naopak budete intrikovat přes své kulty, manipulovat ze stínů a pomalu po světě šířit svou agendu klidně i z úplně jiného vesmíru. Celkem vás čekají dva herní módy – v prvním použijete jeden z předpřipravených scénářů a ve druhém budete svět kolem vás tvořit společným vyprávěním.

Elder Mythos Roleplaying Game zdroj: Mana Project Studio

Není asi překvapením, že nebudete táhnout všichni za jeden provaz, když každý prastarý má svou vlastní agendu, kterou bude chtít prosadit. Proto se nevyhnete intrikám, házení klacků pod chapadla ostatním i křehkým spojenectvím. K tomu vám ještě budou komplikovat věčný spánek entity, které do hry přicházejí ovládané vypravěčem. Hlavní je přesto společné vyprávění a budování světa i příběhu.

Samotná hra pak poběží na silně modifikovaném systému Year Zero, který by měl být zpracovaný dostatečně intuitivně na to, aby i naprostý nováček mohl ke hře co nejrychleji sednout a hrát. Ze samotného principu taky nevyžaduje přípravu od vypravěče, protože hodně událostí se ve hře bude určovat samotnými hráči nebo náhodou.

Kniha samotná je vyvedená v pevné vazbě formátu A5 a čítá 192 stran. V PDF ji můžete v kampani pořídit za 379 korun, ve fyzické už za 1 266 korun. Nadto je tu ještě edice Unspeakable One s boxem na všechny herní prvky, zástěnou pro vypravěče, sadou tematických kostek a balíčky karet na doplnění herních mechanik za 2 400 korun. Je třeba počítat i s poštovným, které se pohybuje mezi 380 až 630 korunami v závislosti na edici. A ke všem fyzickým knihám dostanete jejich PDF zdarma.

Elder Mythos z prvních obrázků vypadá neskutečně stylově a samotná hra za ikonické prastaré taky nezní vůbec špatně. Není se proto čemu divit, že tvůrci v době psaní článku už požadovanou částku překročili třikrát a mají na kontě téměř 2 miliony korun. A to do konce kampaně zbývají ještě dva týdny. Když vše půjde podle plánu, tak se své knihy dočkáte příští rok v červnu.

Nejnovější články