V retrofuturistickém sólovém RPG Astroprisma prozkoumáváte vesmír
Novinka zdroj: Crescent Chimera

V retrofuturistickém sólovém RPG Astroprisma prozkoumáváte vesmír

11. 4. 2024 10:05 | RPG | autor: Michal Krupička |

RPGčka pro jednoho hráče nebo ta bez nutnosti účasti vypravěče se stala populární a vychází jedno za druhým. Málokteré ale vypadá tak dobře jako Astroprisma, které právě teď vybírá peníze na Kickstarteru. Tohle sci-fi RPG je dělané na míru pro jednoho hráče, který se vydá na průzkum vesmíru zmítaný frakční válkou v neskutečně líbivém retro futuristickém kabátku.

Astroprisma se odehrává ve vesmíru stovky let po velkém kolapsu ztraceného galaktického impéria a mísí v sobě kyberpunk se zmíněným retrofuturismem. Hlavní herní náplní pak je průzkum, s nímž vám pomůže hexová mapa, po které se ve své lodi budete pohybovat. Tvůrci slibují možnost se přidávat k frakcím nebo s nimi bojovat a činit důležité volby, které budou samotný vesmír formovat. A váš cíl bude ležet právě u tajemné titulní Astroprismy.

Hlavní tři sloupy hry budou průzkum, boj a příběhové události. Souboj by měl být dostatečně propracovaný a dynamický a stát se tak zajímavou součástí vaší cesty hvězdami. Ostatně i svou loď si budete moct upravovat moduly a bude mít vlastní soubojové mechaniky. Stejně tak bude přítomné hackování nebo kontrola ovladatelných mechů, dronů a úprava zbraní i výběr jedné z úvodních tříd postavy. Nechybí ani generátor planet a příběhových událostí, které udrží hru zábavnou. Frakce na vás mohou vypisovat odměny a jejich postoj bude měnit výsledky jednotlivých setkání.

Knihu během kampaně seženete buď v PDF verzi za 380 korun, v pevné vazbě za 887 korun nebo v deluxe edici, která navíc přidá ještě pět krátkých rozšíření, za 1 270 korun. Poslední možností je Astromancer edice, která k tomu všemu přidá ještě jeden delší příběh, fyzický deník postavy a trojici stylových A4 plakátů s ilustracemi ze hry za 1 775 korun. Ke všem fyzickým edicím dostanete navíc jako bonus PDF verzi a nesmíme zapomenout na poštovné ve výši 350 korun. Hry se dočkáte už v říjnu.

Osobně nejsem nějaký extrémní fanoušek sólových RPGček, ale když vidím, jak dobře Astroprisma vypadá, mám chuť si ji pořídit klidně jen jako sběratelský kousek. Inspirace Blade Runnerem, Ghost in the Shell nebo videohrami Signalis a Citizen Sleeper je silná a retro se s tím mísí tak hezky, že je prostě radost pohledět. Navíc v době psaní novinky se jako poslední milník kampaně odemkl kooperativní režim pro více hráčů.

Nejnovější články