Megalomanské The Tomb of Gyzaengaxx se vydává po stopách odkazu Garyho Gygaxe
Novinka zdroj: Gooey Cube

Megalomanské The Tomb of Gyzaengaxx se vydává po stopách odkazu Garyho Gygaxe

14. 3. 2024 15:00 | RPG | autor: Michal Krupička |

Jméno Garyho Gygaxe se ve světě RPG skloňuje stále častěji a připomíná hráčům, že tenhle velikán nebyl jen jeden z hlavních tvůrců Dungeons & Dragons. Nedávno třeba vydavatelství Troll Lord Games dostalo práva na jeho další hry a jeho syn Luke Gygax vydal na památku svého otce, který se před vydáváním RPG živil jako švec, řadu tenisek s motivy ilustrací z prvních vydání D&D.

U tenisek ale neskončil, jelikož se stává hlavní tváří nové megalomanské kampaně se správně nostalgickým názvem The Tomb of Gyzaengaxx: Adventure & Campaign Setting, vytvořené jako pocta Garymu, která právě teď vybírá nemalé peníze na Kickstarteru.

The Tomb of Gyzaengaxx (TToG) v první řadě není určené pro jediný systém. Můžete si ho zahrát jak v D&D, tak třeba v OSR nebo dalších podobných systémech. Jak už samotný název napovídá, kampaň nabízí dva moduly. První je samotný příběh a druhý celkový svět, ve kterém se hra odehrává. Záleží ale jen na vás, zda chcete jenom jeden nebo oba, každý stojí totiž na vlastních nohách a jeden ke druhému nepotřebujete.

Celý příběh v TToG se točí okolo hledání dlouho ztraceného arcimága Garolda Gyzaengaxxe, který nese podobu právě známého tvůrce RPG. Je navržený pro postavy kolem 6. až 8. úrovně. Hlavní pak není jeho délka, ale právě to, co vám prémiový box nabídne. Kromě nostalgie to jsou materiály navíc – mapy, karty NPC a mnoho dalšího, co vaši hru oživí a co nejvíc vás vtáhne do děje.

The Tomb of Gyzaengaxx: Adventure & Campaign Setting zdroj: Gooey Cube

Zároveň je většina postav, které potkáte, inspirovaná významnými lidmi z RPG průmyslu a samotnou Gygaxovou rodinou. Celkem dvě knihy nabídnou vypravěči záhady, střetnutí, bestiář a samozřejmě samotný příběh.

Součástí balíčku, který se soustředí na svět hry, tedy The Environs of Gyzaengaxx, jsou tři knihy. První se zabývá pozadím celého světa; druhá je kniha referencí, která nabízí hromadu nápadů na hádanky, střetnutí, úkoly a spoustu dalšího; poslední kniha pak pojednává o samotném světě, ve kterém se hra odehrává, jeho důležitých obyvatelích a spoustě dalšího. Žádná z knih není žádný macek, pohybují se kolem stovky stran a jsou v kroužkové vazbě.

Nutno říct, že autoři se snaží, aby TToG vyšel v prémiové kvalitě a jeho podoba byla exkluzivní pro Kickstarter. Tomu odpovídá i cena. Digitální verze Tomb of Gyzaengaxx Adventure stojí 1 300 korun, ve fyzické edici pak 1 500 korun. Knihy o celém světě jsou pak ještě dražší, když za digitální edici boxu zaplatíte 3 150 korun a za fyzickou 3 500 korun.

Pokud chcete balíček obojího v digitální verzi, je za 4 300 korun a ve fyzické za 4 700 korun. Poslední možností je si edice nechat ještě podepsat od tvůrců, což vás bude stát už 10 530 korun. Poštovné bohužel tvůrci neuvádí.

V době psaní článku zbývá do konce kampaně ještě 10 dní a už se podařilo vybrat téměř 10 milionů korun. Vydání fyzických knih a odměn není přesně stanovené, ale víme, že digitální verze budou dostupné v lednu 2025.

Nejnovější články