Studio Troll Lord Games se rozloučilo s D&D a přebírá odkaz Garyho Gygaxe
Novinka zdroj: Wizards of the Coast

Studio Troll Lord Games se rozloučilo s D&D a přebírá odkaz Garyho Gygaxe

21. 2. 2024 13:00 | RPG | autor: Michal Krupička |

Když se řekne jméno Gary Gygax, určitě spoustě lidem hned vyvstanou na mysl pravidla Dungeons & Dragons . Ostatně on byl pro značku něčím jako Stan Lee pro Marvel. Přitom jeho odkazem není jen tato slavná hra, což dokazuje rozhodnutí studia Troll Lord Games, které se před nějakou dobou rozhodlo rozloučit s vydáváním doplňků pro Dungeons & Dragons.

Mohla za to kauza s OGL, s níž Wizards of the Coast otřáslo herním světem i jistotou tvůrců obsahu pro nejpopulárnější RPG na světě. Pokud nevíte, o co šlo, stačí se podívat sem. Každopádně Troll Lord Games bylo právě na otevřené licenci závislé. Produkovalo knihy pro D&D od třetí až do páté edice už od roku 1999. Naštěstí ale firma nebyla vázaná jen na tuhle značku.

Od roku 2001 spolupracovala s Garym Gygaxem na vydávání jeho ostatních her, a to až do roku 2008, kdy tvůrce zemřel. K tomu ještě vydala své vlastní úspěšné RPG Castles & Crusaders, což je právě jeden z produktů, na které se studio chce soustředit, když v březnu minulého roku oznámilo své rozhodnutí skončit s D&D a začalo stahovat své materiály s ním spojené ze svých distribučních sítí.

Teď ale přišlo další oznámení, které je pro budoucnost studia mnohem zajímavější. Domluvilo se totiž se správci pozůstalosti Garyho Gygaxe a získalo práva na několik značek z jeho portfolia. Díky tomu mohou pracovat a vydávat příručky, které tato legenda vytvořila. Jedná se třeba o značky Gygaxian Fantasy World Series, The Hermit, Hall of Many Panes, Castle Zagyg a deskovky Kings of England a Kings of France.

Ze samotných názvů je jasné, že se nejedná o nejnovější tituly a až čas ukáže, co s nimi mají Troll Lord Games v plánu. Ale kdo jiný než vydavatelství, co se samotným Garym spolupracovalo sedm let, by měl přebrat pochodeň a zasloužit se o to, aby dílo muže, který se podílel na vzniku největší RPG značky, neupadlo v zapomnění.

Nejnovější články