Už i Kobold Press v reakci na kauzu s D&D představuje první nástřel svého konkurenčního RPG Black Flag
Novinka zdroj: Kobold Press

Už i Kobold Press v reakci na kauzu s D&D představuje první nástřel svého konkurenčního RPG Black Flag

24. 2. 2023 16:02 | RPG | autor: Michal Krupička |

O aféře kolem D&D asi není třeba už víc psát. Ostatně o celé aféře kolem licencí, pobouření fanoušků a vítězství davů nad „zlými“ korporacemi jsme toho už napsali mnoho. Pokud vás ten příběh zajímá, podívejte se na časovou linii článků, kde je vše hezky shrnuto. Rozhodně to stojí za to. Větší kauzu totiž v klidných vodách TTRPG jen tak nezažijeme.

Co je důležité pro tento článek a systém s kódovým označením Black Flag, je ale asi tohle. Vydavatelství Kobold Press se v návaznosti na potenciální problémy s novou licencí pro D&D rozhodlo vydat svá vlastní pravidla. Taková, ve kterých budou tvůrci moct volně tvořit beze strachu, aby po nich velké firmy nechtěly desátky a všichni budou šťastní a spokojení. První testovací sada o dvanácti stranách nedávno vyšla mezi hráče a přijímá zpětnou vazbu.

Na první pohled je jasná jedna věc. Je to D&D 5e. Něco se nazývá trochu jinak, některé věci udělané tak, aby popíchly některé kontroverze kolem nejslavnějšího RPG (ano, koukám na vás, rasy), ale celkově se budete cítit jako doma. Nechci ale, aby to vyznělo jako vyložené negativum. Však Pathfinder původně vyšel z D&D třetí edice právě pro lidi, kteří byli nespokojení s edicí čtvrtou. A podívejme se na něj teď. Je samostatně stojící hrou s obrovskou základnou hráčů a po výše zmíněné aféře jeho pravidla mizí ze skladů rychleji, než je vydavatel stíhá doplňovat.

Black Flag 2 zdroj: Kobold Press

A co je tedy Black Flag? Heroická fantasy, kde vaši dobrodruzi budou prolézat kobky, lovit draky a zabíjet temné mágy ve vysokých věžích. Tedy jen s největší pravděpodobností, protože svět hry zatím ještě nebyl moc představen. Pravidla o něm mluví jako o Labyrintu, fantastickém vesmíru s nekonečnem světů pospojovaných pokroucenými koridory magie. Bude tak spojovat připravené světy stejně jako ty fanouškovské v jediném bludišti.

Zaprvé je třeba zmínit, že už v začátku testovacího dokumentu je zmíněno, že jeho využití je kompatibilní s D&D 5e. Samotný systém je v textu zatím označovaný jen jako Core Fantasy Roleplaying. Podívejme se podrobněji, co tu máme a začněme s tím, co v prvním nástřelu působí vlastně stejně. Jsou tu atributy jako síla, obratnost a inteligence. Je jich pět a všechny jste už viděli. Stejně jako jejich modifikátory, které se pohybují v záporných i kladných hodnotách podle hodnoty schopnosti a ovlivňují hod. Jsou tu zásahové body, úrovně od jedné do dvacítky, odbornosti u dovedností a tak dále. Prostě základ je stejný.

Hlavní změna přichází u rasy a povolání. Rasa se tu nazývá rodovou linií a každá představuje několik dědictví. Váš trpaslík tedy mohl pocházet z hutí, kde těžil ohnivé kameny. Elf zase mohl vyrůstat v komunitě elfů z mraků, kteří jsou si blízcí s magií. Člověk byl třeba nomádem. Nicméně změna je v tom, že tato dědictví jsou k rodové linii jen doporučená. Výběr je ve finále na hráči.

Black Flag 1 zdroj: Kobold Press

Chcete mít člověka, kterého vychovali trpaslíci mezi ohněm a kamenem, nebo naopak elfa, který byl nomádem? Do toho! Prostě vezměte, co se vám hodí do životopisu a vrhněte se na to. Poslední detail, který vaše postava dostane do vínku před samotným povoláním, je příběhové pozadí. Byla postava před tím, než se stala hrdinou, třeba učenec nebo voják? Povolání jako taková ale v testovací verzi ještě nejsou představená a pokud chcete Black Flag zkusit, je třeba si vystačit s těmi z D&D 5e.

Zkrátka a jednoduše: Black Flag o sobě dává vědět a neumírá ani potom, co kauza kolem D&D vlastně utichla. Slibuje konkurenci, která si bude vážit komunity a dá jí jistotu, že jim korporace nehodí vidle do tvorby a jejich oblíbené hry. Ukazuje, že chce od prvních nástřelů spolupracovat s hráči a tvůrci na tom, aby pravidla byla taková, jaká chtějí i oni a zároveň nesla duševní dědictví D&D 5e bez vlivu Hasbra a Wizards of the Coast.

Má šanci se prosadit a stát se dobrým RPG systémem? Určitě! Však Pathfinder jsem už zmiňoval. Bude to mít lehké? Zcela jistě ne. Wizards of the Coast se už omluvili a z požadavků na svou licenci ustoupili. Kauzy, které hýbou světem, mají tendenci mizet stejně rychle, jako se objevovat. Je také možné, že až Black Flag vyjde, už si nikdo ani nevzpomene na to, že byli na celé slavné D&D naštvaní a rušili hromadně předplatné. Pokud ale bude systém i svět zajímavý, sem s ním. Každá konkurence je totiž ve finále dobrá právě pro nás hráče.

Ostatně už máme možnost otevřít peněženky a na stránkách Kobold Press si koupit trička Black Flag. Co jiného vlastně děláme raději! Pokud vás ale trička neberou, můžete počkat na další materiály. Na březen se chystá ukázka povolání a kouzel, v dubnu ukázka bestiáře a květen pak přinese Kickstarter na první dvě knihy. Následovat bude červnové představení kleriků a darebáků a srpen už přinese veřejné testování na vybraných zahraničních akcích. Bude určitě zajímavé sledovat, co nám Black Flag ještě ukáže a zda se stane dostatečnou konkurencí slavného D&D.

Nejnovější články