RPG Astro Inferno má půlroční zpoždění. Může za to využití umělé inteligence při tvorbě ilustrací
Novinka zdroj: Hexan Studios

RPG Astro Inferno má půlroční zpoždění. Může za to využití umělé inteligence při tvorbě ilustrací

18. 10. 2023 10:13 | RPG | autor: Michal Krupička |

Astro Inferno je RPG z cizích světů, kde mechaničtí andělé, démonská monstra i dávní bohové žijí v roztříštěných kouscích reality a ve vaší skupině (téměř) nesmrtelných duší bude každý sloužit svému pánu, který dává dary, pokud je spokojený, stejně jako bere, pokud ho zklamete. Celý projekt vybral v crowdfundingu přes 4 miliony korun už v roce 2022 a nezdálo se, že by mělo cokoliv stát v cestě jeho vydání.

Když se začátkem roku spustily i předobjednávky na oficiální stránce hry, odpočítávali fanoušci poslední dny do vydání. Jenže tu byl jeden problém, který se se hrou táhl už od kampaně. Jeho tvůrce si totiž při vývoji pomohl využitím AI na vylepšení vlastních obrazů a usnadnil si tak práci, což je dnes zatraceně kontroverzní rozhodnutí.

Firmy a platformy se k AI staví různorodě. Zatímco Kickstarter jen vyžaduje, aby tvůrci v kampaních upozornili podporovatele na použití umělé inteligence, tak konkurenční BackerKit použití AI vyloženě zakazuje. Před rokem se ale tyto názory teprve formovaly, viz tento náš článek, který se ostatně týkal i Astro Inferno.

Každopádně v březnu tohoto roku se objevila v updatech projektu informace o tom, že se všechna díla, na kterých bylo AI použité, budou muset předělat. Tvůrci to doporučil právní tým ze strachu, kam se bude vyvíjet legislativa kolem AI a práv na díla vytvořená s její pomocí. Pro budoucnost značky Astro Inferno bez ohledu na to, kam se bude celá situace vyvíjet, bylo třeba tedy vše přepracovat.

Tým kolem tohoto RPG má za sebou velmi krušný půlrok, kdy ze sedmi lidí zbyl nakonec jen jeden, ale zdá se, že už je vše hotové. Kniha se změnila, obrazy jsou předělané, rozložení stran jiné. Brzy se uzavřou oficiální předobjednávky a hra konečně vyjde s půlročním zpožděním.

I když vše nakonec dobře dopadne, rozhodně se jedná o zajímavý příběh v rámci tvorby RPG pravidel. Netroufám si odhadovat, jak nakonec dopadne celá legislativa ohledně používání AI. Nechci vynášet ani soudy o tom, zda je jeho používání v komerčním sektoru dobré nebo špatné. Je ale jasné, že jeho použití je v současnosti chůze po tenkém ledě a tvůrci Astro Inferno měli možnost si to zažít mezi prvními.

Nejnovější články