BackerKit zakazuje obsah vytvořený umělou inteligencí
Novinka zdroj: Backerkit

BackerKit zakazuje obsah vytvořený umělou inteligencí

4. 10. 2023 15:08 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Není tomu dlouho, co největší crowdfundingová platforma Kickstarter zavedla nová pravidla ohledně využití AI v procesu tvorby crowdfundovaných projektů. Nově zde musí každá kampaň otevřeně přiznat, jestli se v díle nějakým (a ideálně i jakým) způsobem využila umělá inteligence. Jakmile je tato povinnost splněná, tvůrci nejsou žádným způsobem limitovaní a mohou odstartovat vybírání peněz.

Prvním velkým projektem, který přiznal použití AI, byla kampaň pro rozšíření hry Mars: Teraformace. Neobešlo se to bez kontroverze, hlavně kvůli prohlášení tvůrců, kde své rozhodnutí a obecné používání umělé inteligence otevřeně hájí (hlavními odpůrci jsou samozřejmě lidé, jejichž práci AI využívá bez povolení a kompenzace). Nyní zasahuje konkurenční platforma BackerKit, která se rozhodla postavit na druhou stranu barikády (děkujeme webu Polygon).

Na rozdíl od Kickstareru se zástupci BackerKitu rozhodli, že na své platformě nepovolí obsah vygenerovaný s pomocí umělé inteligence. Z prohlášení vyplývá, že výhradně nezakazuje používání takových nástrojů v procesu tvorby (třeba pro inspiraci), nicméně výsledný produkt a veškerý obsah nakonec musí být vytvořený lidmi. Jejich postoj má vycházet z více než desetileté spolupráce s umělci a tvůrci významných projektů.

„Ve společnosti BackerKit usilujeme o to, aby tvůrci byli za svou tvrdou práci a kreativitu spravedlivě odměňovaní. Vzhledem k obavám z nástrojů umělé inteligence, které používají obsah bez řádné odměny nebo povolení, budeme jejich používání na naší platformě nadále omezovat, dokud nebude existovat systém, který zaručí spravedlnost při získávání zdrojů, povolení a odměňování,“ uvedla společnost v prohlášení.

V praxi to znamená, že jakmile tým při kontrole dané kampaně nabyde podezření, že se v ní využil obsah vygenerovaný výhradně umělou inteligencí, případně takový, který postrádá minimální míru lidského vkladu, neumožní její spuštění. V případě, kdy se na to přijde až po jejím spuštění, může ji zastavit a zrušit. Navíc se společnost zavázala, že automaticky zabrání tomu, aby byl obsah nahraný tvůrci na jejich platformu používán k výcviku AI.

Problematika umělé inteligence tak i nadále zůstává hlavním tématem letošního roku, především kvůli kontroverznímu využití veřejně dostupných zdrojů, na nichž se AI učí. Většinou se tak dělá bez souhlasu autorů daných děl a neexistuje spolehlivý způsob, jak je kompenzovat. Ostatně právě tyto obavy byly jedním z hlavních předmětů hollywoodské stávky scenáristů a herců a v Americe už se chystají veřejná slyšení, která se zaměří právě na regulaci AI.

Nejnovější články