One D&D bude podporovat obsah třetích stran
Novinka zdroj: Wizards of the Coast

One D&D bude podporovat obsah třetích stran

1. 12. 2022 12:51 | RPG | autor: Pavel Bareš |

O tom, jaký má příští edice Dungeons & Dragons, tedy One D&D, potenciál ovlivnit budoucnost značky a hraní RPG celkově, jsme se tady na webu už jednou strachovali. A v posledním měsíci se k těmhle obavám připojily i drby o tom, že Wizards of the Coast nebudou pro One D&D poskytovat třetím stranám licenci OGL (Open Game License), která by jim umožňovala zdarma vytvářet a prodávat obsah kompatibilní s enginem hry.

To by jednak znemožnilo publikování ohromného množství materiálu od samostatných tvůrců a fanoušků hry, ale také ochromilo větší společnosti, které mají na OGL pro pátou edici založený celý byznys, jako třeba Paizo a jejich Pathfinder nebo Kobold Press a jejich moduly.

S přechodem na One D&D by bez OGL pro novou edici nemohly vydávat materiály pro aktuální edici. Při nejlepší vůli by mohly pokračovat ve vydávání modulů pro 5e, které má být s One D&D do nějaké míry kompatibilní. Anebo, samozřejmě, své produkty prodávat přes online obchod DM’s Guild a odevzdat Wizards 50 % výdělku.

Podle youtubera Indestructoboy, který debatu rozvířil videem o údajném úniku informací z důvěryhodného zdroje, má za tímto krokem stát právě snaha Wizards na One D&D co nejvíce kapitalizovat. A celkově nejde o kdovíjak neuvěřitelnou zvěst, ostatně čtvrtá edice se OGL licence také nikdy nedočkala. Teď ale Wizards vyšli na světlo s vyjádřením pro server Comicbook.com, že s otevřenou licenci pro One D&D počítají.

Pokud bychom se ale chtěli v jejich prohlášení rýpat, určitě bychom našli prostor pro nějakou tu zradu ve třetím aktu. „Budeme nadále podporovat tvůrce D&D obsahu třetích stran“ a „Naše OGL se bude nadále vyvíjet“ jsou totiž tvrzení, která se dají do praxe přeložit všelijak.

Nejnovější články