Wizards of the Coast po problémech s inkluzí v D&D najímají kulturní konzultanty
Novinka zdroj: Wizards of the Coast

Wizards of the Coast po problémech s inkluzí v D&D najímají kulturní konzultanty

22. 11. 2022 14:13 | RPG | autor: Pavel Bareš |

Ano, ano, i já jsem čekal, že si dáme od D&D a jeho potíží s inkluzí alespoň do Vánoc pauzu. Vždyť jsme sotva minulý týden konečně uzavřeli třídílnou sérii, která se tomu tématu věnovala víc než obšírně. V průběhu vydávání jednotlivých dílů ale u Wizards došlo k nějakému tomu vývoji, který bychom pro úplnost tématu neměli opomíjet.

Jak jsme si řekli v závěrečném dílu série o D&D a rasismu, nejnovější modul Spelljammer sklidil velice rozporuplné reakce kvůli vyobrazení nové hratelné rasy Hadozee. Ať už šlo o záměrnou inspiraci či shodu kreativních náhod, výsledná rasa velice okatě evokuje urážlivé černošské stereotypy a eurocentrické vnímání otroctví. Třešničkou na dortu budiž ilustrace připomínající minstrelské show

Podobné zobrazení nutně muselo u části hráčů vyvolat negativní reakce a už jen z PR hlediska je s podivem, že vůbec prošlo přes interní kontrolu kulturních faktorů. Tedy, s podivem je to jen do té doby, než si uvědomíte, že Wizards tyhle interní kontroly neprovádí. Respektive je neprovádí žádný expert nebo konzultant, ale prostě jen vedoucí projektu nehledě na to, kolik má s danou oblastí textu zkušeností. Což je u firmy, která má vyobrazování kultur v hlavním popisu práce a touží po mezinárodním úspěchu, docela odvážná strategie. 

V návaznosti na kritiku Spelljammeru zveřejnil hlavní designér příběhu Christopher Perkins blogový post, ve kterém nastínil nový přístup ve firmě k jejich tvůrčímu procesu. Odteď má být každé slovo, ilustrace i mapa před vydáním opakovaně revidovaná několika kulturními konzultanty, které ale budou Wizards najímat externě. Perkins to obhajuje tím, že nechtějí zatěžovat své vlastní minoritní zaměstnance prací navíc, kteréžto tvrzení ve mě vyvolává pár otázek o tom, jestli Perkins správně chápe, co přesně člověka kvalifikuje k tomu být kulturním konzultantem. Ale budiž.

Cynik ve mně tvrdí, že kdyby to Wizards mysleli vážně, najali by na tuhle pozici konzultanty na plný úvazek (práce by pro ně bylo habaděj) a že najímání externistů zní stále spíše jako způsob, jakým uklidnit davy, než jako významný krok ke změně. Jak to ale bude doopravdy, to ukáže jen čas. 

Nejnovější články