Obojima je fascinující svět pro D&D 5e inspirovaný Zeldou a tvorbou Studia Ghibli
Novinka zdroj: 1985 Games

Obojima je fascinující svět pro D&D 5e inspirovaný Zeldou a tvorbou Studia Ghibli

11. 8. 2023 11:27 | RPG | autor: Michal Krupička |

Když se prvně podíváte na obrázky z nové příručky Obojima Tales From The Tall Grass, chtě nechtě vám tvorba japonského Studia Ghibli vyskočí před očima. Je jedno, jestli máte rádi Princeznu Mononoke, Cestu do fantazie nebo Zámek v oblacích, inspirace je přiznaná a zjevná. Když do mixu ještě přimícháte dobrodružné výpravy Linka z videoher The Legends of Zelda, jde o potenciální hit.

Tedy potenciální... Jelikož tahle pravidla pro D&D 5e vybrala v kampani na Kickstarteru už přes dvacet milionů korun, dalo by se říct, že to hit zcela jistě bude. Nemluvě o tom, že v době, kdy tuhle informaci píšu, zbývá ještě celých dvacet dní do konce kampaně.

Hlavní tahák kromě celé stylizace je samozřejmě titulní Obojima. Tenhle ostrov se záhadnou historií obývají duše, silná magie i nebezpečné potvory. Je to zázračné místo, které by mělo být radost prozkoumávat. Nic ale nebude tak jednoduché. Temné síly změnily barvu moře na černou a nákaza známá jen jako korupce začala proměňovat i život na ostrově.

Obojima Tales From The Tall Grass zdroj: 1985 Games

Právě proti téhle síle se postavíte se svou družinou nejen s pomocí starých povolání a mechanik z D&D. Obojima samozřejmě přináší mnoho nového – kniha bude obsahovat minimálně tři nové rasy a osm zajímavých povolání. Bard dostane kolej masek, která se specializuje na nošení a výrobu magických masek pro každou situaci, mág může vyměnit ohnivé koule za magické origami, kterým umí vdechnout život a ranger má zase možnost ovládnout samotnou korupci, která pomalu sžírá ostrov Obojima. K tomu si přidejte třeba padesát kouzel, stejný počet magických předmětů a osm kouzelnických společníků s vlastními mechanikami.

Kniha bude mít i obsáhlý bestiář, který přinese minimálně šedesát nových potvor, které doplní desítka kapitol o samotném světě. Autoři se podívají na zoubek i tomu, aby válečníci měli při boji víc možností než seknout zbraní a přinesou nové mechaniky bojových stylů a zbraní. Ti, co rádi sbírají květinky, také nepřijdou zkrátka. Masivní systém alchymie s více než stovkou surovin a téměř dvěma stovkami lektvarů vnese do hry systém, který bude povědomý každému fanouškovi JRPG.

Zní to prostě skvěle a díky téměř 9 tisícům podporovatelů kampaně došlo k odemčení již třinácti dodatečných odměn a další, jejíž odemčení je jen otázkou času, nastane na magickém milionu dolarů. Bonusy zahrnují nové příběhy, další povolání, víc společníků či karty na pomoc s přípravou lektvarů. Navíc i různé edice hry Obojima přetékají obsahem.

Za 661 korun si můžete objednat PDF, za 1 300 korun k němu dostanete i knihu v pevné vazbě. Hlavní taháky se ale skrývají ve větších edicích. Za takový Core box už sice zaplatíte něco málo přes čtyři tisíce, ale dostanete kromě knihy i velice pěknou krabici na všechny věci z kampaně, karty ingrediencí i lektvarů, deníky pro hráče, speciální sadu kostek i s krabičkou ve tvaru nákupního automatu ze hry a sadu obrázků z pravidel. Kampaň nabízí i ještě vyšší edice šplhající až k 8 tisícům korun.

Obojima prostě vypadá dobře a svým inspiracím vzdává hold. Už teď se pomalu, ale jistě blíží k desítce nejúspěšnějších kickstarterových RPG kampaní, kde si desáté místo s téměř 40 miliony korun drží druhá edice tolkienovského RPG Jeden prsten. Uvidíme, kam se příběhy z vysoké trávy dostanou do konce kampaně, ale už teď mají solidně nakročeno.

Nejnovější články