RPG Defiant vám umožní zakusit život nadpřirozeného aristokrata
Novinka zdroj: Magpie Games

RPG Defiant vám umožní zakusit život nadpřirozeného aristokrata

8. 8. 2023 15:44 | RPG | autor: Michal Krupička |

Defiant Role Playing Game od Magpai Games je městské fantasy ze současnosti, které z vás udělá bytosti z moderního nadpřirozena, jež se vzbouřili svému osudu a místo zničení světa se rozhodli ho ochránit. Vyhlásili sérii pravidel, podle nichž musí jim podobní žít a jejich aristokracie převzaly kontrolu nad městy udržující ochranné symboly, které z nich dělají jediná útočiště uprostřed zuřící apokalypsy.

Sami hráči se zařadí mezi modrou krev nadpřirozených entit. Stanou se z nich padlí andělé, démoni i prastaří bohové nebo draci. Mocní vládci si tak budou muset udržet své území i poddané, své luxusní vily a noční kluby. Hra zjevně nebude o dávání přes ústa krysám v kanalizaci, ale o politikaření, intrikách a udržování vlastní moci.

Systém navíc asi nejvíc připomíná skvělé Město Mlhy. Vaše postava nemá klasické bodíky ve vlastnostech, místo toho ji tvoří řada vlastností popsaných slovně, která se dají využívat kreativně podle situace. Může to být například „atletické tělo“, „ví, jak okouzlit“ nebo „vytříbený styl“. Zároveň i samotné hody neslouží k pouhému vyhodnocení uspěl/neuspěl, ale nabízí širokou škálu možností, jak z kutálení kostek vyvodit výsledek celé situace.

Kniha ostatně obsahuje 20 osobních témat, které vaše vlastnosti specifikují. Dále představuje 12 velkých rodů, z nichž váš nadpřirozený aristokrat může pocházet, 6 témat pro jejich obydlí, 9 pro jejich šlechtický dvůr a dalších 9, které určí vyvolený svazek mezi postavou a jejím partnerem. Všechno vede k tomu, aby si hráč mohl udělat podle sebe nejen postavu, ale i celý její rod a mocenské impérium, které buduje. K tomu jde vybírat ještě ze čtveřice původů anděl, démon, pekelník a leviatan.

Defiant Role Playing Game zdroj: Magpie Games

Hlavní herní mechanika se točí kolem odpovědí na otázky a vypadá to, že postavy celým děním ve městě budou moct pořádně zamávat. Kombinace osudovosti, až mafiánského budování impéria a nadpřirozené mocenské války ve městě obklopeném ničivou apokalypsou vypadá zatraceně dobře a věřím, že se k Defiantovi ještě vrátíme.

Už jen proto, že vydání základní příručky není všechno. Kromě ní totiž Magpai Games spouští na Kickstarteru kampaň na první dvě rozšíření Reign & Legacy. Reign rozšíří možnosti vládnutí, přidává další pravidla pro nové pozice ve vaší organizaci, zabývá se dopodrobna zákony mezi nadpřirozenými tvory tohoto světa a umožňuje tvořit vlastní provincie a domény vaší říše.

Legacy se vrhne na mnohem niternější pohnutky vašich postav, jako jsou svatby, výchova dědiců, shánění ideálních protějšků a nová témata dokreslující další část života vašeho nadpřirozeného aristokrata. Navíc přidá do vašeho dvora speciální postavu s vlastními pravidly – vašeho manžela či manželku.

Defiant Role Playing Game zdroj: Magpie Games

V rámci kampaně jde sehnat kompletní balíček tří knih, tedy původní RPG a obě rozšíření ve fyzické verzi za necelých 3 700 korun a za necelých 1 300 v PDF. Samostatná rozšíření jsou k dostání jen ve fyzické verzi a je k nim i tematická sada kostek, tác na házení a karty se všemi herními tématy pro postavy za 2 150 korun.

Pokud by vám klasické knihy v pevné vazbě nestačily, kampaň nabízí i sběratelskou edici exkluzivní pro Kickstarter, v jejíž stylové černé bedně se skví všechny příručky v alternativní černé verzi, ručně vyrobené kostky v černé krabičce, standartní sada kostek, tác na házení, herní podložky, karty na tvoření postav a jako bonus dostanete i PDF verze knih. Sběratelská edice vyjde na necelých 8 000 korun.

Sympatická je i varianta, kterou tvůrci zvolili k odesílání už vydaných základních knih. Po konci kampaně kontaktují ty, kteří si zvolili příspěvek se základní příručkou (je možnost koupit i jen tu) a nabídnou jim možnost rychlého doručení zvlášť. Díky tomu se pak vyplatí i koupit celou sadu na Kickstarteru a nemuset čekat až na vydání rozšíření.

Navíc všichni backeři dostanou zdarma pravidla pro rychlou hru a malé rozšíření Defiant New Hethlon, které vám představí historii a politické vztahy tohoto města. Do konce kampaně zbývají ještě dva týdny, ale už se podařilo vybrat téměř trojnásobek požadované částky, tedy zhruba 1,3 milionu korun.

Nejnovější články