Mladé české vydavatelství Casa de Locos se po Příšeře týdne vrhá na superhrdinské Masky a rytířské Polaris
Novinka zdroj: Magpie Games

Mladé české vydavatelství Casa de Locos se po Příšeře týdne vrhá na superhrdinské Masky a rytířské Polaris

25. 7. 2023 11:55 | RPG | autor: Michal Krupička |

Casa de Locos je nové české vydavatelství stolních RPG, které na scénu vstoupilo s překladem hry Příšera týdne a my pro vás nyní máme nové informace o tom, co se chystá dál. Konkrétně jde o dva projekty, z nichž první vyjde již v listopadu. Jedná se o superhrdinské Masky od Magpai Games, kteří stojí třeba za Pasión de las Pasiones nebo Avatar Legends, tedy nejúspěšnějším RPG projektem na Kickstarteru.

Masky vychází ze známého systému Powered by the Apokalypse stejně jako třeba Příšera týdne. Hra jako taková se ale od Příšery zásadně liší. V první řadě přichází s vlastním světem, jehož centrem je město Halcyon City, jež je domovem všech padouchů a hrdinů. Vy se vžijete do role už třetí generace těchto hrdinů.

Budete se muset vypořádat se svým údělem, najít si místo mezi ostatními superhrdiny, ale také se postavit ve správně epické a filmové akci záporákům. Myslím, že za kvalitu Masek mluví nejlíp fakt, že si v roce 2017 odnesly cenu ENnie, v soutěži Golden Geek zase dostaly nominaci na hru roku a vyhrály i cenu IGDN Indie Groundbreaker. Český překlad už je v tuto chvíli dokončený a zbývá tedy jenom počkat na oficiální vydání Masek.

Druhou chystanou novinkou je menší projekt s názvem Polaris, který ocení každý RPG fajnšmekr. Každá postava v něm má jen tři statistiky, které neříkají přímo to, zda je postava nejsilnější nebo nejkrásnější. Je to hra, která se hraje bez vypravěče, kdy se každý u stolu postará o kus jeho role.

Polaris je hořký rytířský příběh, který se odehrává za polárním kruhem v dávných dobách před takzvaným Úsvitem. Nesnaží se za každou cenu stavět na realitě, místo toho vytváříte bájný příběh o hrdinství, rytířství a tragédii, která postihla celou jednu větev lidstva. Vyžaduje jedinou šestistěnnou kostku, kterou navíc budete využívat jen zřídka.

Vlastně nevím, na kterou z těchto dvou chystaných příruček se těším víc. Hlavně se mi ale líbí, že tituly nemohou být rozdílnější. Na jedné straně jsou popkulturní superhrdinové s hromadou rozšíření a na druhé alternativní rytíři v originálním světě, a dokonce bez vypravěče.

A co se Příšery týdne týče, tak tu je stále možné potkat na nejrůznějších festivalech a brzy se objeví i na YouTube, kde ji bude hrát sám Daniel Vázquez, tedy zakladatel a majitel vydavatelství Casa de Locos. Pokud tedy váháte s koupí a nemáte poblíž žádné místo, kde si ji vyzkoušet, dá vám tato série alespoň příležitost se podívat, jak česká verze vypadá v rukou toho nejpovolanějšího.

Nejnovější články