Memento Mori vás vezme do Evropy 14. století, kde budete čelit černé smrti
Novinka zdroj: Two Little Mice

Memento Mori vás vezme do Evropy 14. století, kde budete čelit černé smrti

5. 2. 2024 9:53 | RPG | autor: Michal Krupička |

Již jsme vás informovali o oznámení nejnovějšího projektu Memento Mori vydavatelství Two Little Mice a teď nadešel čas kampaně na Backerkitu. Two Little Mice mají za sebou úspěšná RPG Broken Compas, Household nebo Outgunned a jejich kampaně mají vždy několik společných prvků – vznikají díky nim kvalitní a kritiky oceňované příručky a jedná se o velmi úspěšné projekty, které díky vysokým vybraným částkám neustále bobtnají na obsahu. A u Memento Mori tomu není jinak.

Hra se odehrává v roce 1347 v Evropě sužované černou smrtí, která už zabila třetinu populace a jejímuž dotyku se nevyhnou ani naši hrdinové, kteří si říkají Tuláci. Na živu je drží jen jejich Sen, tedy něco, čeho chtějí ještě za života dosáhnout a jen čas ukáže, kolik pro to budou ochotní obětovat. Zároveň jim jejich stav propůjčuje síly, které rostou spolu s jejich postupující nemocí. Díky tomu se budou muset postavit děsivým tvorům z dobového evropského folklóru.

RPG Memento Mori přichází s vlastním systémem založeným na hodech dvěma sadami šestistěnných kostek rozlišených barvou. Bílá reprezentuje lidskou stránku Tuláka a černá schopnosti a znetvoření získané díky temným silám nemoci. Na nich se hráč snaží hodit tolik pětek a šestek, aby přehodil obtížnost testu určenou vypravěčem. Hra si dává záležet na tom, aby s používáním temných sil přicházely komplikace a třeba pro naučení se nové síly budete muset obětovat kus své lidskosti.

Memento Mori zdroj: Two Little Mice

Samotná premisa zní zajímavě a originálně, co se ale musí vypíchnout především, je zpracování, protože knihy a jejich obsah na první pohled vypadají naprosto úžasně. Stačí se podívat i na listinu postavy nebo si stáhnout zdarma rychlou příručku, která vám umožní na štědrých osmdesáti stranách do hry nejen proniknout, ale také ji vyzkoušet. Stylové kresby i samotný text skvěle evokují dobovou atmosféru.

Knihy jsou v kampani celkem tři. Memento Mori je základ s pravidly, vysvětlením světa a úvodním dobrodružstvím; druhá se jmenuje Codex Gigas a rozšiřuje pozadí světa, přináší bestiář tvorů nejen z lidových pověstí, poklady, herbář a další věci; poslední Ex Velum je pak sladkou tečkou, která vypráví o věcech a znalostech, které jsou normálně Tulákům zatajené a vypadá jako ideální příručka pro pokročilé kampaně.

Kampaň na Backerkitu nabízí pět způsobů, jak hru podpořit a získat. První je základní kniha v PDF za 724 korun, následovaná pevnou vazbou s PDF za 1 249 korun a třetí je sada všech tří knih v pevné vazbě i s PDF za 3 122 korun. Nebo je možné pořídit za 1 500 korun kazetovou sadu tarotových karet a kostek se všemi třemi PDFky a konečně ještě komplet všeho výše řečeného zabaleného v pouzdře, jehož součástí je i odnímatelná magnetická zástěna pro vypravěče, za což zaplatíte 4 750 korun.

Jelikož jsou tvůrci Italové, poštovné do České republiky není tak závratné a pohybuje se mezi 374 a 449 korunami podle vámi zvolené úrovně odměn. Hře se v době psaní článku podařilo odemknout už 19 dodatečných cílů, takže do knih byla vložená druhá látková záložka, přibyl pytlík na kostky nebo rozšíření pro virtuální simulátor stolních RPG Alchemy a soundtrack o šesti skladbách, nemluvě o hromadě obsahu přímo do knih. Fyzické dodání knih je plánované na srpen roku 2024.

Nejnovější články