Staňte se Jonhem Wickem, Johnem McClanem, Bladem i Harrym Potterem v RPG novince Outgunned od výherců ceny ENNIE
Novinka zdroj: Two Little Mice

Staňte se Jonhem Wickem, Johnem McClanem, Bladem i Harrym Potterem v RPG novince Outgunned od výherců ceny ENNIE

17. 5. 2023 13:16 | RPG | autor: Michal Krupička |

Studio Two Little Mice nejsou žádní nováčci. Zabodovali se svými pravidly Broken Compass a odnesli si za ně stříbrnou cenu ENNIE za produkční hodnoty roku 2021. Pak se ze světa lovců pokladů vydali do jediného domu, kde se hráči vžili do role jeho maličkých obyvatel. Toto dobrodružství s názvem Household vybralo necelých deset milionů korun v crowdfundingu a dostalo hromadu obsahu navíc.

A teď se tvůrci vrátili na Kickstarter s pravidly Outgunned, které se inspirují těmi nejslavnějšími akčními filmy a slibují napínavou a strhující jízdu, v níž nebude nouze o přestřelky, honičky a napětí. Je vidět, že fanoušci studia jsou připravení peněženky pořádně otevřít, protože se projektu podařilo vybrat již 4,6 milionů korun, tedy 21násobek požadované částky.

Vlastně se není čemu divit. Inspirace filmy jako Smrtonosná past, John Wick nebo Kingsmani prostě táhne. Hra stojí na originálním systému studia, který napsali na míru a nazývají ho Režisérský střih (Director's cut). Díky němu slibují vysoce filmovou akci za použití několika šestistěnných kostek. Nejde přitom o to hodin nejvyšší hodnotu, ale sbírat kombinace symbolů. Kostky k Outgunned nemají čísla, ale snadno je nahradíte běžnými kostkami, kdy jen místo obrázků budete sbírat stejná čísla.

Outgunned zdroj: Two Little Mice

Hra bude nabízet minimálně deset základních rolí pro postavy, jako je třeba eso, kriminálník, špion nebo mozek celé operace. Ty budete dál upravovat díky jejich povolání a vymyslíte si i svou hlášku, slabinu a vůbec si upravíte akčního hrdinu podle svých představ. Výchozí nastavení navíc v ničem neomezuje a postava v Outgunned se během hry může vyvíjet, jak je libo.

Pravidla budou obsahovat i celou sekci zaměřující se na vozidla. Ve stylově nazvané kapitole Need for Speed se dočtete o sporťácích, motorkách, člunech, helikoptérách i vojenské technice. Nebude tedy problém u stolu zažít scény jako vystřižené z Rychle a zběsile. Své akce můžete posilovat nahromaděným adrenalinem, snažit se postavu hnát až na hranici jejích sil, a hlavně hrát tak, aby všechno bylo sakra stylové.

Outgunned zdroj: Two Little Mice

Navíc vás není zas tak snadné zabít, k čemuž ostatně slouží ukazatel rulety smrti. Vypadá jako šestiranný bubínek revolveru a pokaždé, když by vaše postava měla zemřít, hodí Režisér (jak se tu říká vypravěči) kostkou a když hodí větší číslo, než máte naplněných komor, nějakým zázrakem vyváznete. Pak zabarví jednu komoru.

Zajímavých mechanismů je tu habaděj, tak si dejme ještě pár příkladů. Třeba to, jak klasické zkušenosti nahrazují úspěchy, jizvy, pouta a reputace. Nebo jak je fajn, že peníze nemusíte počítat po korunkách, ale sdružují se v jednotné veličině v hodnotě 1-5. Nebo třeba i to, že jsem rád, když tvůrci dávají důraz na to, že nic jako neúspěch neexistuje a každý hod, který se nevyvede dle představ, vede jen k další zajímavé akci. Ostatně se podívejte sami do quickstartu se solidními 70 stranami, předpřipravenými postavami i úvodním příběhem na odehrání.

Kromě knihy pravidel dostanete v kampani ještě knihu nazvanou World of Killers, tedy příručku světa inspirovanou filmy o Johnu Wickovi. Ta kromě rozšíření pravidel a originálního světa nabídne i připravenou kampaň a čtyři předpřipravené hrdiny. Aby to nebylo málo, dostanete i příručku Action Flicks, která obsahuje různé úpravy systému podle odemčených cílů na Kickstarteru.

Jak už to u Two Little Mice chodí, není toho vůbec málo. Už teď je jasné, že k dispozici bude úprava pravidel pro sci-fi, čínská bojová umění, kouzelníky a sci-fi horor. K tomu hromada různých kartiček, nové role nebo třeba železná kostka ve tvaru nábojnice sloužící právě k hodům, které určí, zda přežijete v bezvýchodné situaci. Samozřejmě nechybí ani sada kostek se speciálními symboly s váčkem nebo filmový plakát s obrazem ze hry či zástěna pro vypravěče. Dokonce tu je Project Medusa, tedy mini kampaň sloužící jako úvod pro nové hráče.

Tohle prostě Two Little Mouse umí – obsahem napěchované a poutavé kampaně, které se řadí mezi špičku pravidel z Kickstarteru. Kampaň poběží ještě 8 dní a odměny se pohybují od 690 korun za PDFka až po 3 500 korun za fyzické knížky se všemi bonusy. Outgunned na každý pád vypadá, že pro fanoušky RPG a akčních dobrodružství bude sázkou na jistotu.

Nejnovější články