Knight: An Avalon RPG – první dojmy ze hry, která vás vezme do artušovských mýtů, jak je neznáte
Dojmy zdroj: All About Games Consulting

Knight: An Avalon RPG – první dojmy ze hry, která vás vezme do artušovských mýtů, jak je neznáte

6. 5. 2024 17:00 | RPG | autor: Michal Krupička |

Knight: An Avalon RPG je rozhodně zajímavé RPG, které na Backerkitu vybralo už přes milion a půl korun. My jsme se dostali k větší části základní knihy i pravidlům pro rychlou hru a rozhodně můžu říct, že to stojí za to. Jednak se jedná o léty prověřený systém, protože hra už vyšla ve francouzštině, a také je celá pointa zatraceně lákavá.

Hráči totiž přijmou roli rytířů, jejichž příběh se inspiroval v Artušovských legendách. Jenže s tím rozdílem, že tentokrát budou stát tváří v tvář konci světa, děsivým monstrům z nočních můr a hlavně na sobě budou mít takzvané metazbroje, jejichž využívání je jedním ze základních kamenů hratelnosti. Celé to dohromady funguje skvěle, ale nepředbíhejme.

Vítejte v Avalonu

Jedním z hlavních taháků hry je její svět a není proto divu, že se kolem něj točí podstatná část knihy. Zmínit všechno by zabralo víc stran textu, než je záhodno, takže ve zkratce. Roku 2034 se všechno tak nějak pokazilo – přišla Anathema a pohltila velkou část světa; lidé byli jaksepatří v háji. Naštěstí dvě události pomohly k tomu, aby lidstvo nebylo vymazané z mapy. Prvním z nich byli nesmrtelní, tedy mocní lidé z celého světa, kteří vystavěli města-archy, které zvládnou Anathemě odolávat. A pak samotný Artuš, muž v metazbroji, který u Dublinu dokázal proti Anathemě bojovat.

Ona totiž Anathema je spíš invaze spojená s temnotou. Spolu s tím, jak zahaluje svět, vypouští i monstra a proměňuje ho k obrazu svému. Odlehlé komunity zahaluje jejím mrakem, kdy na lidi útočí podivná hrůzná monstra, protože jeden z prvků hry je právě horor a ten se nejlépe promítá v samotném nepříteli. Zároveň ale nejste student střední školy nebo nějaký obyčejný voják. Jste rytíř, který se snaží držet svých ctností a temnotu odrážet, protože s tím, jak kapitán MacTavish (jak se Artuš doopravdy jmenuje) poprvé oblékl první metazbroj pojmenovanou Excalibur, dostalo lidstvo naději.

Vznikla základna rytířů Avalon, Merlin začal radit Artušovi a začali vznikat další rytíři včetně velitelů, kteří vedli jednotlivé skupiny a sami tvořili rytíře kulatého stolu. Zkrátka rytířství je důležitou složkou celých pravidel, když ostatně umělecká díla umí potlačit temnotu nebo ochrana nevinných je na prvním místě a jak už to tak bývá, nevinní rozhodně nemusí být tak dobří a ctností, jak se tomu na první pohled může zdát.

Důležitým faktem je i to, že lidstvo navzdory zničující Anathemě rozhodně nežije ve zničených ruinách měst. Archy jsou technologické zázraky, v nichž existuje umělá inteligence, nanoboti, augmentová realita a spoustu dalšího. Zkrátka by se klidně daly přirovnat ke kyberpunkovým mega městům. Jenže mezi nimi je nakažená, poskvrněná pustina a plná monster, do níž budete podnikat hrdinské výpravy.

Knight: An Avalon RPG zdroj: All About Games Consulting

Bojovat proti nepředstavitelným hrůzám, zachraňovat, co zbylo z civilizace a zajistit přežití samotného lidského druhu. Tohle je pořádně důležité, protože další silnou zbraní Knightu je balanc mezi zoufalým, děsivým světem a hrdiny, kteří se v něm pohybují. Protože tady si bere to nejlepší z hrdinské fantasy a obohacuje ji o moderní zbraně a zbroje, jejichž technologie je vlastně magie a taky robustním systémem.

Bardi, čarodějové a válečníci na steroidech

Být rytířem není jenom o tom přestěhovat se do přestavěného Westminsterského paláce, uznávat deset zásad cti a bojovat. Jsou to totiž zároveň lidé a samotná tvorba postavy začíná právě u toho. Byla vaše postava v minulosti členem tajné společnosti, obyčejným občanem, celebritou nebo třeba teroristou? Tahle volba samozřejmě kromě příběhu ovlivní i nějaké ty vlastnosti. Určitě jste už takovou volbu pozadí viděli u nejednoho RPG, dál už je to ale zajímavější.

Pokračuje se totiž taháním tarotu. Náhodně (což je rozhodně zábavnější) nebo vlastní volbou dostanete pět tarotových karet, kde každá z nich ovlivní vaše silné a slabé stránky, ale i příběh. Minimálně dvě karty totiž musíte vyložit jako výhodu a jednu jako nevýhodu. Kromě toho každá z nich má i příběhovou část.

Zní to složitě? Vlastně není. Třeba takový Císař si může vybrat, zda dostane výhodu v přesvědčování lidí díky přitažlivé osobnosti a nevýhodu v podobě pompéznosti, která nutí bojovat bezhlavě i se silnějšími monstry nebo to, že při mluvení často prostě zveličuje a upřednostňuje vlastní velikost. Do toho tu je ještě minulost, kterou vytváří právě příběh. Císař navrhuje, že mohlo jít o dokončení velkého projektu, dlouhé práce, která postavu dovedla k vedoucí pozici a spoustu dalšího. Zkrátka a dobře samotné karty krásně tvoří charakter vaší postavy.

Knight: An Avalon RPG zdroj: All About Games Consulting

Ostatně i další část, která vás nechá vybrat velkolepý skutek, není vůbec k zahození. Následuje i výběr motivací a vaší zbroje. Těch je celkem devět druhů, hezky rozdělené do tří generací. Nejstarší byly vytvořené s myšlenkou na rytíře typu válečník, kněz nebo paladin. Další zase oplývá nejmodernějšími technologiemi a nositel jako čaroděj a barbar je k nim připojený pomocí implantátů v páteři. Díky těmto názvům si každý hráč hned představí, co si pod svojí druhou kůží představit.

Schopnosti zbrojí jsou zábavné a neomezují se jen na útok. Můžete hrát podpůrnou roli, kdy pomocí svých pulsů energie budete posilovat spojence nebo pomocí nanobotů léčit. Stejně tak můžete mít maskování na útoky ze zálohy nebo se prostě zvětšovat o několik metrů či tvořit výbavu z rojů nanobotů. Zkrátka si každý vybere to svoje. Navíc patříte k některé z divizí, které vede jeden z členů Kulatého stolu a hned se píše příběh dál. Každá má své bonusy a nevýhody.

Čas se vrhnout do hry

Robustní tvorba postavy je doplněná podobně silným systémem, který pomocí solidních mechanik zvládá upřednostňovat to hlavní – epičnost a to, že jste hrdina. Nechybí totiž několik způsobů boje, rozdíly mezi tím, zda jste ve zbroji nebo mimo ni a mnoho dalšího. A celou hru si vystačíte jen se šestistěnnými kostkami.

Hody probíhají klasicky součtem dvou statistiky, ale je tu zajímavý nápad: první statistiku totiž vybere vypravěč a druhou příběhově doplní hráč. Pokud hráč řekne, že střílí, vypravěč logicky vezme statistiku ranged. Jenže pak hráč může říct, že střílí za běhu směrem k dalšímu krytu a připočte movement. To má kromě mechanik dopad na to, jak akce vypadá. No a pak už si hodíte počtem kostek podle součtu, kdy sudá čísla jsou úspěchy, kterými se snažíte překonat obtížnost vašeho úkonu.

Hra navíc disponuje i dobře zpracovanou spoluprací postav. Jedná se o nepovinné pravidlo, které umožní vyměnit dvě kostky z těch, které máte na hod k dispozici, za jeden úspěch. Zároveň vám při těžkých chvílích bude klesat naděje, ale je i třeba rozdíl, zda jste ve své zbroji a využíváte její štíty nebo bez ní a máte jen životy.

Podobně za zkušenosti vylepšujete postavu a body slávy zase slouží k nákupu vylepšení zbroje, zbraní a výbavy a elegantně tak nahrazují peníze. Protože je ostatně mnohem lepší dělat hrdinské skutky, než smlouvat o tom, kdo vám kolik zaplatí. Nemluvě o tom, že body hrdinství jsou další velice zajímavou veličinou, která se pěkně promítá do hry.

Body hrdinství obdržíte za hrdinské skutky. Můžou vás zachránit před smrtí, přehazovat kostky a tak dále. Pokud ale utratíte tři body, vytáhnete si tarotovou kartu (i jinou, než jste měli při tvorbě postavy), přičemž každá vyvolá jiných efekt. Některé třeba zahrajete hned, ale jiné si rádi necháte na později. Spravedlnost vám při zahrání umožní třeba za celý souboj vybrat bonus pro vaše útoky, jako je ignorování zbroje.

Slunce dá bonusy proti Anathemě, smrt umožní zahráním zabít všechny nepřátele do určité síly na scéně. Pokud ale nechcete malé výhody ani karty, vždy je tu možnost nahromadit hrdinských bodů šest a všechny je naráz vypálit na přepnutí do heroického módu, který z vás udělá takřka neporazitelnou mašinu na zabíjení a umožní využít vaše schopnosti v nevídaném rozsahu.

Knight: An Avalon RPG zdroj: All About Games Consulting

Pravidla na první pohled můžou vypadat, že mají až moc možností, ale rychle se naučíte, co je zbroj, kdy používat štíty, kdy životy a co to všechno znamená. Odměnou pak je systém, který umí podpořit příběh a zároveň rozpoutat epickou bitevní vřavu. Což se vždycky počítá.

Škrábání po povrchu

Knight: An Avalon RPG je prostě strašně zajímavé RPG. Svým stylem dobře kombinuje zdánlivě nespojitelné žánry a taky vám dává na stůl svět, který stojí za to prozkoumat. Protože o mnohém jsem se ani nezmínil, ale věřte, že vás čekají zajímavé frakce, které o něj usilují a často mohou jejich zájmy být v rozporu se samotnými rytíři z Avalonu.

Anathema má své vládce, kteří mění její působení a zároveň mohou fungovat přes děsivé avatary. Ti v sobě mají temné kameny, které jsou zdrojem zamoření a představují tak epické finální nepřátele, kteří mohou představovat maso, stroje i kombinaci obojího a mnohem víc.

Jsem vlastně moc rád, že hra ve Francii zaznamenala takový úspěch a že se tvůrci konečně rozhodli ji přeložit do angličtiny. Kombinace originálního nápadu, dobře vymyšlených pravidel a epické zábavy je prostě vždy vítaná. Pokud vás zajímá víc, podívejte se na pravidla pro rychlou hru a jinak neváhejte. Kampaň končí už za pár dní a myslím, že tahle temná heroická kombinace sci-fi a fantasy v propracovaném světě za pozornost každého RPG nadšence rozhodně stojí.

Nejnovější články