The Story Engine: Lore Master's Deck slouží jako užitečný nástroj pro kohokoliv, kdo chce budovat světy a vyprávět příběhy
Novinka zdroj: The Story Engine

The Story Engine: Lore Master's Deck slouží jako užitečný nástroj pro kohokoliv, kdo chce budovat světy a vyprávět příběhy

30. 6. 2023 11:30 | RPG | autor: Michal Krupička |

Stalo se vám někdy, že jste potřebovali vymýšlet nový svět a nedostávalo se vám inspirace? Potřebovali jste nové NPC, zápletku, lokaci nebo třeba artefakt? Hádám, že ano, protože kreativní krize občas přijde na každého a pokud jste vypravěč, co jí nedokáže vyřešit do blížícího se sezení, máte problém.

Naštěstí na Backerkitu právě probíhá kampaň, která vám s tímhle může pomoct. Jmenuje se The Story Engine: Lore Master's Deck a řadí se do rostoucí rodiny produktů značky Story Engine. Jeho první velká sada se specializovala na generování příběhů jako takových, druhá na budování světů a teď přichází třetí, která přináší důležitá příběhová pozadí, postavy a tradice. Prostě jak by se rozhodně neřeklo hezky česky – lore. Jak na to? Pomocí kartiček!

Karty vždy představují nějaký element vašeho světa a na každé straně mají krátké prohlášení o tom, co daná věc specifikuje. Postupně tak na sebe přikládáte karty a tvoříte mapu toho, jak daná věc může fungovat. Třeba karta frakce vás nechá zamyslet se, co bude její zřízení. Ministerstvo, společenství, kartel, sekta? Dobře, dejme tomu sekta.

zdroj: The Story Engine

Co třeba přidat kartu významné události! Bitva, vyhlazení, spojenectví, sloučení? Co kdyby naši sektu formovalo třeba vyhlazení. Kdo je její význačná postava? Vypravěč, vyhnanec, mechanik nebo historik? Vyhnanec! Teď už se formuje kult, který byl vyhlazený a symbolizuje ho jediný přeživší žijící na hraně společnosti. A co když kult vyhladil právě vyhnanec, kterého zavrhli? K tomu si přidejte ještě karty významné lokace, objektu a mnoho dalšího.

Podobně jde pracovat třeba se zvířaty, květinami, materiály a vlastně vším, co potřebujete vymyslet. Pokud to nestačí, na každé kartě je z druhé strany na výběr ze specifičtějších možností. Například u postavy můžete zvolit, zda je proti autoritám, je přítel jiné postavy, změnila výsledek významné bitvy nebo se lehce unaví. Karty navíc naznačují propojení s dalšími kartami a rychle se tak tvoří propojení, která se rozrůstají a představivost jede na plné obrátky.

The Story Engine: Lore Master's Deck zdroj: The Story Engine

Story Engine je prostě skvělý způsob, jak nakopnout kreativitu a rychle vymyslet, co zrovna potřebujete. Není divu, že studio už úspěšně prošlo sedmi projekty a Lore Master's Deck v době psaní článku vybral již přes 6 milionů korun. Základní sada navíc rovnou přichází s pěticí rozšíření: První tři se specializují na bohy, symboly a jména; další dvě na propojení světů a příběhů s příběhovým pozadím.

Každé rozšíření obsahuje 60 karet a je samozřejmě kompatibilní se základní sadou, která  v kampani stojí něco málo přes 1 000 korun. Pokud k ní budete chtít první trojici rozšíření o bozích, symbolech a jménech, vyjde vás na 1 900 korun. Kompletní balíček základní sady a všech rozšíření pak na 2 500 korun a jako bonus dostanete připínací odznáček.

Je samozřejmě nutné počítat i s poštovným, které je poměrně vysoké, když se pohybuje mezi 640 až 940 korun. Zato se v dodatečných odměnách odemkla třeba krabice na karty z rozšíření s pořadači, další karty a trojice hostujících spisovatelů, kteří pomohou s nápady na karty samotné. Příjemné je, že autoři nemyslí jen na své podporovatele, ale mezi cíli kampaně je také vysazování stromů (zatím se odemklo zasazení 2 tisíc kusů) nebo podpora učitelů, kteří mohou dostat sady karet zdarma jako pomůcku k výuce.

The Story Engine: Lore Master's Deck je prostě sympatický produkt, který může pomoci komukoliv, kdo chce být kreativní jednoduchým a hravým způsobem a je už jedno, zda chcete vymyslet něco do své kampaně, knihy nebo si jen hrát s dětmi a pomoci jim s představivostí, což je k nezaplacení. Kampaň poběží ještě 22 dní.

Nejnovější články