Autor RPG Příšera týdne Michael Sands se rozpovídal o minulosti, současnosti i budoucnosti
Novinka zdroj: Evil Hat Productions

Autor RPG Příšera týdne Michael Sands se rozpovídal o minulosti, současnosti i budoucnosti

20. 3. 2023 13:49 | RPG | autor: Michal Krupička |

Nedávno jsme vás informovali, že RPG Monster of the Week dostane svůj český překlad a již brzy vyjde jako Příšera týdne. Tehdy rovněž odstartovala crowdfundingová kampaň na nové a dosud největší rozšíření. Této příležitosti využil i web Dicebreaker, který vyzpovídal Michaela Sandse, tvůrce populární hry Příšera týdně, která je s námi už víc než deset let.

Hned zpočátku rozhovoru se Sands rozpovídal o inspiracích, které ho k tvorbě hry vedly. Mnoho je jich zmíněných i v samotné knize jako třeba Buffy nebo Akta X. Tady ale dodává, že tím hlavním byl seriál Lovci duchů, který sleduje osud bratrů Winchestrových lovících napříč Amerikou démony, duchy a jiná monstra z mytologie i popkultury. Seriál se zejména v Americe stal popkulturním fenoménem a dočkal se neuvěřitelných patnácti řad, z nichž většina měla přes dvacet epizod. Právě styl a vyprávění bylo pro Sandse něco, co si chtěl zahrát jako RPG.

Zároveň přiznává, že původně chtěl, aby Příšera týdne fungovala na jeho vlastních pravidlech. Když ale narazil na Apocalypse World (první kniha, která dala vzniknout systému Powered by the Apocalypse), viděl, že její tvůrci se zabývají podobnými problémy jako on a rozhodl se jejich systém použít. Mluví o tom, jak se celých deset let vyvíjel a je spokojený s jeho současným stavem.

Do nové verze základní příručky v pevné vazbě přidal úpravy pravidel z rozšíření Tome of Mysteries a má pocit, že právě tak mají základní pravidla vypadat. Nové rozšíření Codex of Worlds pak otevírá další možnosti a alternativy pomocí týmových témat, které umožní vyzkoušet něco nového, a přitom pořád hrát starou známou hru. Zároveň uvádí i to, že o třetí edici pravidel (druhá vyšla v roce 2015) zatím neuvažuje.

Monster of the Week 6 zdroj: Casa de Locos

Zmiňuje také, že zohledňuje nové seriály, jako je Zaklínač, Grimm nebo Lockwood & Co., které přistupují k monstrům trochu jinak. Ukazují, že zbraně a zabíjení nemusí být jediným řešením. I to se rozhodl naznačit v Codex of Worlds. On sám preferuje tvorbu otevřených světů, které se formují během hraní podle kreativity hráčů i vypravěče, a právě to činí RPG jeho koníčkem. Zároveň vyzdvihuje komunitu, která rozšiřuje pravidla Příšery týdne a Marka Golonku, který napsal společně s ním zhruba polovinu rozšíření Codex of Worlds.

Sands dává pro hráče jeho hry i trojici doporučení, jak samotnou hru vést nebo hrát. První je obecná a podle něj platí o většině RPG: Když začnete hrát novou hru a její pravidla, zapomeňte na ta ostatní. Hrajte ji tak, jak po vás příručka chce. Později si je klidně upravte k obrazu svému, ale nechte první zkušenost být takovou, jakou tvůrce zamýšlel.

Agenda Lovců a Správce (hráči a vypravěč) jsou to hlavní, co je v pravidlech Příšery týdne třeba mít na paměti. Pokud se podle nich budete řídit, zbytek věcí už zvládnete levou zadní. No a do třetice všeho dobrého radí věc, u které není nikdy dost opakování. Každý u stolu se má bavit a podpořit zábavu ostatních. Nečekejte, že o všechnu zábavu se postará Správce. I on tam je, aby si zahrál.

No a na čem Sand pracuje kromě nové kampaně pro rozšíření Monstra týdne? Dokonce na dvou dalších hrách. Xenogate Expedition 13 postaví hráče do role vědeckého týmu prozkoumávajícího nepřátelskou galaxii. Tady si bere nápady ze systému Forged in the Dark z Blades in the Dark a nějaké nápady z Band of Blades. Za dolar si dokonce můžete na Drivethru koupit PDF verzi mini Preview.

Druhá hra Glorious je pak inspirovaná napoleonskou érou a sérií knih Patricka O'Briana Aubrey-Maturin, z níž je asi nejznámější Master & Commander, která se dočkala dokonce filmového zpracování, ve kterém si jednu z hlavním rolí vystřihl Russell Crowe. Víc informací o ní ale zatím nedává.

Na závěr celého rozhovoru se dozvídáme, co za systémy by Sands doporučil. První zmiňuje Katanas & Trenchcoats od Galileo Games, které přirovnává k Highlanderovi. Zmiňuje i Vetřelce, jehož startovní sada učarovala i Pavlovi. Na závěr pak zmiňuje fantasy hru Runequest, kterou s přáteli hrají už od devadesátých let.

No, a to je vše, přátelé. Příšera týdne před sebou má světlé zítřky jak pro zahraniční, tak tuzemské hráče. Je vidět, že Sands je na své dítko pyšný a hýčká si ho a i jeho další projekty vypadají zajímavě a rozhodně rozhodně je budeme se zájmem sledovat.

Nejnovější články