RPG Monster of the Week přichází s novým rozšířením i překladem do češtiny
Novinka zdroj: Evil Hat Productions

RPG Monster of the Week přichází s novým rozšířením i překladem do češtiny

21. 2. 2023 12:57 | RPG | autor: Michal Krupička |

Monster of the Week je RPG běžící na systému Powered by the Apocalypse. Pokud nevíte, co je PbtA zač, stačí se podívat na Pavlův druhý díl série O RPG systémech, kde se jím dopodrobna zabývá. Pro nás je teď hlavní to, že je to systém soustřeďující se na filmové vyprávění, fantasii hráčů a vytváření příběhu. Monster of the Week se konkrétně zabývá příběhy, které by mohly vypadnout ze seriálů o nadpřirozenu. Máte rádi Buffy, přemožitelku upírů, Čarodějky, Lovce duchů nebo Akta X? Tak tu budete jako doma.

Zhostíte se totiž skupiny postav, které tyhle seriály archetypálně inspirovaly. Následně s ostatními hráči budete vyšetřovat případy a bojovat s monstry. První činnost přitom tvoří většinu herní doby, během níž vypravěč dostává do ruky víc a víc akcí monstra, které terorizuje své okolí. Postavit se skupina může vlastně čemukoliv od vlkodlaků přes upíry až po prastaré a jejich šílené kultisty. Právě podle seriálového formátu se hra jmenuje. Co týden, to monstrum, to díl série.

Co je asi nejlepší zprávou pro tuzemské hráče, je fakt, že základní příručka pro hru se chystá i v českém jazyce. Příšeru týdne navíc můžete vyhlížet už letos v květnu, a to v e-shopu českého vydavatele Casa de Locos i specializovaných prodejnách. Už teď se dokončují korektury a na stránkách brněnského vydavatele jde nahlédnout pod pokličku překladu ještě dříve, než bude kniha k dostání. Osobně mám systém Powered by the Apocalypse strašně rád a těší mě, že vedle Svitků hrdinů je tohle už druhá hra, která na něm poběží hezky česky.

příšera týdne zdroj: Casa de Locos

Třeba se časem dočkáme i jediného existujícího rozšíření Tome of Mysteries, které zatím vyšlo jen v anglickém jazyce. To se zabývá hlavně magií, čaroději, mágy i kouzelníky z obou stran barikády, ale i kamarády, jako byla pro Buffy Willow nebo i drsnými samotáři jako knižní Harry Dresden. Samozřejmě i novými soky pro vaše hráče, mezi nimiž jsou nekromanti, coveni a další potrava pro mozkové závity a v neposlední řadě i zbraně avatarů.

Navíc momentálně běží na crowdfundingové platformě Backerkit kampaň na druhé rozšíření nazvané Codex of Worlds, které přichází hlavně s návrhy nových prostředí. Co se stane, když zdědíte prokletý dům a přesunete se do devatenáctého století, renesance, nebo dokonce až doby kamenné? Mezi tím vším nechybí ani podklady pro fantasy dobrodružství.

Nejvýraznější mechanikou jsou ale týmové specializace. Díky nim stmelíte pravidly i vyprávěním vaši partu a dáte jí společné výhody i slabiny. Vytvoříte skupinu žoldáků, klub vyšetřovatelů, přeživší nadpřirozené události nebo třeba jen zaměstnance noční směny, kterým rychle půjde o život. Možností je spousta a jedna zní zajímavěji než druhá. Navíc úplně poprvé přichází základní příručka a tohle rozšíření s verzí v pevné vazbě.

Příšera týdne je prostě populární. Kolik z nás vyrůstalo na seriálech o nadpřirozenu nebo na ně kouká dodnes? Hltalo knihy o moderní mystice nebo si prostě jen zamilovalo Hellboye? Přesně pro ty všechny je tahle hra určená. Je plná narážek, lásky k této popkultuře, a hlavně je i zábavná. Navíc je jedno, který ze subžánrů máte rádi. Pravidla zvládnou vše. Vládní organizace, studenty v ospalém maloměstě, ale i čaroděje nebo nadpřirozeně nadané jedince. Záleží prostě jen na tom, co máte rádi.

Nejnovější články