Zkrachovali tvůrci her Village Attacks a Everrain. Jejich posledních produktů se podporovatelé už nedočkají
Novinka zdroj: Grimlord Games

Zkrachovali tvůrci her Village Attacks a Everrain. Jejich posledních produktů se podporovatelé už nedočkají

12. 5. 2023 11:21 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Covidová pandemie měla rozsáhlý dopad na kde a co a její následky budeme pociťovat ještě hodně dlouho. Když ale zůstaneme v našem revíru, je to právě letos, kdy dochází k uzavírání spousty zavedených studií, která jako důvody svého krachu uvádějí právě pandemii a s ní spojený nárůst cen ve výrobě a dopravě.

Pro připomenutí jsme se letos tímto způsobem rozloučili například s Holy Grail Games, tedy tvůrci her Rallyman GT, Museum Pictura a Encyklopedie, které do věčných lovišť následovalo studio Inside the Box Board Games stojící za hrou Sub Terra a nedokončeným gamebookem Alba.

Teď se k nim přidává studio Grimlord Games, které za svou osmiletou existenci vytvořilo tři hry s mnoha rozšířeními: Village Attacks, The Everrain a Endure the Stars. Jak se ale včera dozvěděli jejich podporovatelé na Kickstarteru, nic víc už nikdy nevznikne, protože studio už prakticky neexistuje. Vyhlásilo bankrot a patřičný orgán se teď stará o jeho rozprodej.

Stalo se tak po velmi dlouhém tichu (včerejší update dělí od předešlého 13 měsíců), kdy Grimlord Games prakticky od začátku pandemie zápasili se svými financemi. Studio šetřilo, kde se dá, aby dotáhlo do konce předpandemické projekty, kterými byly hra The Everrain a rozšíření Grim Dynasty pro Village Attacks.

První jmenovaný se nakonec dostal do rukou svým podporovatelům, ale z kampaně pro Village Attacks zjevně nikdo nikdy nic neuvidí. Podporovatelé jsou pochopitelně naštvaní, protože někteří do této kampaně zainvestovali částkami atakujícími 10 tisíc korun (kromě rozšíření bylo možné zakoupit si úplně vše týkající se Village Attacks).

Přitom studio už má hotové ilustrace, vývoj i předprodukční fázi, ale jakmile měla započít produkční fáze, tak se tvůrci nacházeli ve stavu, kdy s ní už nebylo možné pokročit. Jako důvody jsou vedle obecného zdražování spojeného s pandemií uváděné i oslabení libry vlivem vystoupení Velké Británie z EU a změna v daních, kdy studio muselo uhradit VAT jak v EU, tak v Británii. Britské daně se jim podařilo po deseti měsících získat zpět, díky čemuž se hry The Everrain dočkali američtí backeři.

A celou dobu mezi tím se studio Grimlord Games pokoušelo najít svého vlastního kupce. Od července roku 2021 vyjednávalo s nejmenovanou firmou, která měla zájem studio odkoupit. Dokonce už byla ujednaná částka, ale další vyjednávání se táhlo po osm měsíců, aby nakonec zájemce v únoru roku 2022 z obchodu odstoupil.

Studio v září roku 2022 našlo druhého zájemce o jeho odkoupení. V tomto případě se už nedospělo ani k částce, protože po promýšlení nejrůznějších strategií se zájemce v lednu letošního roku rozhodl, že o Grimlord Games nakonec nemá zájem.

Studiu tak nezbylo nic jiného, než zavřít krám a nechat přes 3 tisíce hráčů bez odměny (hráči volají alespoň po uvolnění digitálních dokumentů, aby si mohli rozšíření sami vytisknout, ale těžko říct, jestli je vůbec někdo poslouchá…).

Jde o úkaz, se kterým se setkáváme čím dál častěji a dobře proto zvažujte každou svou podporu. Vzhledem k povaze crowdfundovaných projektů a době, v jaké se nyní nacházíme, je zkrátka nutné s takovou eventualitou pro jistotu počítat a nevsázet vše na to, že vše půjde jako po másle a za pár měsíců už budete hrát slíbenou hru. Bohužel.

Nejnovější články