Zastavte Lokiho v kooperačce Fate: Defenders of Grimheim od studia stojícího za Mars: Teraformace
Novinka zdroj: FryxGames

Zastavte Lokiho v kooperačce Fate: Defenders of Grimheim od studia stojícího za Mars: Teraformace

26. 1. 2024 15:01 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Studio FryxGames většina hráčů asi zná především díky populární sérii Mars: Teraformace, umožňující zábavný výlet na rudou planetu. Současně jste mohli zaznamenat docela odvážné prohlášení, ve kterém se zastávalo užití umělé inteligence při tvorbě deskových her. To jsou však časy minulé. Nyní přichází chvíle pro jejich severskou novinku Fate: Defenders of Grimheim.

Jejího návrhu se ujal Jonathan Fryxelius, jeden z autorů rozšíření Kolonie, který se o její realizaci údajně snažil dlouhých 15 let. Během nich vymýšlel, testoval a měnil, aby v aktuální kampani na Kickstarteru mohl nabídnout vyladěný produkt, jenž všechny strhne svými mechanismy a zábavností. Protože čistě z pohledu vizuálu se mu to asi nepodaří – stejně jako u jejich největší hitovky, ani tady grafická stránka nepůsobí příliš přesvědčivě.

Moc dobře ovšem víme, že stejně jde nakonec hlavně o to hraní. Veškeré dění se točí okolo města/světa Grimheim, v němž se skrývá posvátná studna bohyně plodnosti Freyji. Ta kvůli svatbě v Ásgardu zůstala nehlídaná, čehož chce využít proradný Loki a s pomocí nestvůr ji zničit. Zabránit mu v tom může jedině partička neohrožených hrdinů, do nichž se převtělí 1 až 4 hráči.

Ti se společnými silami pokusí porazit přicházející trolly, nemrtvé či ohnivé hordy, jež se blíží ze všech stran herní desky tvořené hexovými políčky. Jejich porážení přináší body zkušeností k vylepšení hrdinů. Během toho všeho řádění navíc dojde i na plnění nejrůznějších questů, díky nimž se dostanete k novým zbraním a vybavení. Jde zkrátka o kooperativní tower defense, jenž láká na rozdílné hrdiny s unikátními schopnostmi, stejně jako na bohatou znovuhratelnost zapříčiněnou výběrem questů i dostupných monster.

V kampani se ke hře dostanete už od 1 220 korun, za které získáte základ a k tomu tři promo balíčky, které přidávají nová vybavení, hrozby či pozitivní a negativní efekty. Když zaplatíte 1 610 korun, dostanete k tomu ještě rozšíření se dvěma dalšími hrdiny (Sindra a Finkel). No a za 3 700 vaší hru budou zdobit nejen figurky hlavních hrdinů, ale i všech nepřátel.

Ve všech případech musíte k výše zmíněným cenám přihodit dopravu, která vychází na 500 až 800 korun. Na druhou stranu je v cenách už započítaná daň. Vzhledem k tomu, že je hra Fate: Defenders of Grimheim v podstatě hotová, dočkají se jí podporovatelé někdy mezi zářím a říjnem letošního roku. Následně titul zamíří i do běžného prodeje.

Docela zajímavé je, že se v kampani nedaří dohledat, jestli byla při tvorbě hry využitá umělá inteligence, jíž je studio zastáncem. Tak snad se o vizuální podobu opravdu postaralo uváděné duo ilustrátorů a nejde jen o nepřiznané čarování nějakého stroje.

Nejnovější články