Velkolepá deskovka podle videohry Europa Universalis našla českého vydavatele
Novinka zdroj: Aegir Games

Velkolepá deskovka podle videohry Europa Universalis našla českého vydavatele

9. 2. 2024 15:44 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Desková hra Europa Universalis: The Price of Power se objevila na Kickstarteru už koncem roku 2019, kdy se jí na svůj vznik podařilo vybrat přes 11 milionů korun. Jedná se o grandiózní historickou strategii vycházející ze stejnojmenné videoherní série, která vyniká svou obrovskou komplexností a neskutečnou svobodou.

To se podle všeho podařilo v deskové hře zachovat. Jen posuďte sami, co všechno je v deskovce možné: vazalství, strategická manželství, aliance, šíření vlivu, zámořské objevy a obchodování, zkoumání nových technologií, vliv a správa Svaté říše římské a úloha jejího císaře, úloha Říma a papežské kurie a mnoho dalšího.

Je to hra, která pokrývá stovky let historie evropského kontinentu, přičemž oboustranná herní deska vám umožní začít buď v roce 1444, nebo 1618. Z hlediska reálného času je velice variabilní. Některé scénáře odehrajete v menším počtu za jednu nebo dvě hodiny, ale pokud chcete zažít něco opravdu epického, tak ve čtyřech, ale tím spíše až v šesti hráčích se hrou klidně můžete strávit celý víkend.

Europa Universalis: The Price of Power zdroj: Aegir Games

Aby toho nebylo málo, tak tvůrci i do takto interaktivního zážitku dokázali s pomocí slovutného Dávida Turzciho dostat hrou řízené protivníky, abyste si mohli zahrát sami, případně si okořenili hru v menším počtu hráčů.

Tato megalomanská záležitost se v komunitě hráčů drží hodně vysoko a tvůrci hry pro fanoušky chystají nové rozšíření Defying Destiny, které se zaměří na další říše. Rozšíření bude vybírat peníze na svůj vznik v květnu na Gamefoundu, čehož krásně využije český vydavatel Fox in the Box.

Europa Universalis: The Price of Power zdroj: Aegir Games

Přesně tak, Europa Universalis: The Price of Power s největší pravděpodobností vyjde v češtině. V kampani to bude podmíněné nejspíš 150 předobjednávkami tuzemských hráčů, což není vůbec nemožné, když se tu našli stovky zájemců, díky nimž stejné vydavatelství vydá Too Many Bones a The Elders Scrolls: Betrayal of the Second Era.

Česká verze bude v kampani dostupná v deluxe edici, která v sobě obsahuje rozšíření Fate of Empires, jež zásadně zvětšuje herní mapu o Východní Evropu, přidává podporu až pro šest hráčů (původní hra byla maximálně pro čtyři) a karty událostí pro čtvrtý věk. Deluxe edice zároveň obsahuje dvouvrstvé hráčské desky a další vychytávky.

Česky by měly být i karty botů a velká mapa, stejně jako exkluzivní promo balíček karet událostí a scénářů, které jsou úzce spjaté s Královstvím českým. Zatím se nedozvídáme, kolik bude tato verze hry stát, ale samotná základní hra v anglickém jazyce se v obchodech dá pořídit za zhruba tři tisíce korun. V kampani každopádně nebude chybět možnost vzít hru na splátky (takzvaný Strech Pay poskytovaný Gamefoundem, který neobsahuje žádné úroky či poplatky).

V oznámení českého vydavatele se nic neříká o novém rozšíření, ale tipnul bych si, že bude potřeba nejprve zjistit zájem o základní hru, než se vůbec začne uvažovat o překladu dodatečného obsahu. Kdo se těší?

Nejnovější články