V print–and–play strategii Knight si vyzkoušíte život chrabrého rytíře
Novinka zdroj: Hammerdice

V print–and–play strategii Knight si vyzkoušíte život chrabrého rytíře

24. 1. 2024 15:00 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Prach a špína, mor, splašky na ulicích, velká dětská úmrtnost, velebení i nenávidění panovníci a chrabří rytíři. I takhle nějak by se dal shrnout středověk – drsná doba, která příliš komfortu nenabízela. Nicméně existují takoví romantici, kteří by se do tohoto období chtěli podívat a na vlastní kůži si vyzkoušet, jaké tehdejší žití bylo. A díky výdobytkům lidstva k tomu nepotřebují ani stroj času. Stačí jim třeba print-and-play strategie Knight.

Jde o další projekt Radosława Ignatówa, kterého na postu ilustrátoradoplňuje Michał Teliga. Projekt se výrazně inspiruje u „konkurenčního“ Hadriánova valu, kdy chce zkombinovat strategické obsazování lokací a využívání zdrojů s flip-and-write formou. Hráči se vžijí do kůže jedné z dostupných postav, kterou postupně vylepšují, získávají bohatství, rozšiřují svůj vliv, zasluhují si podporu královského dvora a občas bojují ve velkolepých bitvách.

Pravidla (kompletní podobu si lze přečíst na zde) nejsou vysloveně komplexní a pronikne do nich každý. Nabízí však výraznou vrstevnatost, která vyžaduje důkladné plánování a rozmýšlení, abyste splnili podmínky vítězství zvoleného scénáře a karty cílů. Autor proto upozorňuje, že opravdu nejde o lehkou hru a očekává se, že před dosáhnutím prvního vítězství několikrát prohrajete. Tudíž titul je vhodný především pro ty, kteří hledají výzvu.

zdroj: Hammerdice

Knight se dá hrát ve třech režimech. Ten nejrozlehlejší míří na sólisty, kteří se pustí do několika scénářů a pokusí se porazit samotnou hru. Tento režim se nicméně dá podstoupit i ve dvou až čtyřech lidech, kdy si každý bude zakreslovat do svého plánu s tím, že hráči mezi sebou mohou obchodovat. No a ti více proradní rytíři se zase mohou pustit do válečného režimu na sdílené mapě, kde se přetahujete o oblasti.

Vzhledem k tomu, že je novinka mířená na domácí tisk, se nejedná o nijak drahou záležitost. V rámci aktuálně probíhající kampaně na Kickstarteru je možné soubory pro základní verzi získat už za 125 korun. Větší smysl ale dává zaplatit dvojnásobek a rovnou si užít několika dodatečných scénářů. Nebo za 475 korun získáte celé print-and-play portfolio autora.

Ať už se rozhodnete jakkoli, každá z variant obsahuje i bonusové cíle, kam patří nové postavy i scénáře. Současně platí, že PDF soubory dostanete jak černobílé, tak i barevné. Zájemci si navíc za 50 korun mohou ještě přikoupit přístup k digitální verzi v Tabletop Simulatoru, stejně jako „vývojářský balíček“, s nímž si lze vytvořit vlastní scénáře a hrdiny. Vzhledem k digitální povaze projektu logicky odpadá nutnost platby za dopravu, tudíž jsou všechny zmíněné ceny konečné.

Nejnovější články