V Magicu končí interní rozhodčí a jeden z největších obchodů končí s prodejem
Novinka zdroj: Troll and Toad

V Magicu končí interní rozhodčí a jeden z největších obchodů končí s prodejem

17. 10. 2023 11:01 | Deskovky | autor: Michal Krupička |

Na začátek je dobré si připomenout, jak Americká národní banka plácla Wizards of the Coast přes prsty za to, že se svou značkou Magic: The Gathering nakládají špatně. Možná i to, jak během tiskové konference zástupci společnosti vysvětlovali, že zákazníci jejich obchodní plány jen nechápou.

Pokud máte povinnou četbu za sebou, přesuneme se do současnosti. Došlo totiž k oznámení, že trollové a ropuchy přestanou prodávat Magic: The Gathering. Pokud by šlo o to, že karty už neseženete u opuštěných mostů a lesních tůněk, asi by to nikomu nevadilo. Jenže Troll and Toad je ve skutečnosti jeden z největších prodejců karetních her, který začal Magicy prodávat už v roce 1994.

Co tedy stálo za rozhodnutím výkonného ředitele Bena Burnse? Vracíme se tím k varování banky z prvního článku – MtG jim už prostě nevydělává. Jedním z důvodů je neustálé opětovné vydávání drahých karet, které tak ztrácejí na hodnotě. Došlo to tak daleko, že další vydání karty je oznámené tak brzy po jejím předchozím vydání, že je obchod nakupuje se ztrátou.

Dalším důvodem je prostě to, že rozmach jiných karetních her jako Pokémon, Yu-Gi-Oh! a One Piece je prostě mnohem výhodnější. Sám Burns tvrdí, že při kupování nových Magickových karet má pocit, že už to dělá jen z lásky ke hře jako takové. Proto padlo rozhodnutí, že postupně přestanou produkty nabízet, aby vyprázdnili sklady a od prvního ledna roku 2024 přestanou s prodeji Magiců úplně.

Otázkou pak zůstává, kolik velkých i malých obchodů bude následovat. Není to přitom jediný otřes touto karetní hrou. Došlo totiž ještě ke změně celého systému rozhodčích. 13. října skončila spolupráce mezi Wizards of the Coast a Judge Academy. Důvody tohoto rozhodnutí sahají až do roku 2015, kdy Judge Academy podala na Wizardy žalobu, jelikož rozhodčí chtěli zpětnou náhradu mzdy za svou práci, proplacení zmeškaných přestávek a penále.

Celá žaloba byla postavená na tom, že jakožto rozhodčí jsou vlastně zaměstnanci Wizards of the Coast a mají dle zákona nárok na mzdu. Oba případy byly nakonec vyřešené mimosoudně, ale právě teď padlo rozhodnutí, že se firma musí od programu legálně oddělit.

judge-promo-mtg zdroj: Wizards of the Coast

Na první pohled se toho tolik nezměnilo. Judge Academy je teď nezávislou společností, která bude nadále dohlížet na turnaje a pomáhat hráčům i organizátorům. Jenže bez záštity Wizards of the Coast se nabízí otázka, kdo bude celý program financovat. Vypadá to, že obchody.

Rozhodčí jsou rozdělení do tří úrovní. První, která stačí na organizaci běžných menších turnajů v obchodech, je zdarma. Pokud ale chcete pořádat větší turnaje, třeba ty spojené s vydáním nových edic, už vás čeká roční poplatek za každého zaměstnance, který se jich bude účastnit.

K tomu je potřeba také přičíst i roční poplatek za členství, který činí necelé dva tisíce korun. Každopádně z prohlášení tvůrců i Wizards of the Coast vlastně vyplívá, že obě strany pořád dávají dohromady, jak celá další spolupráce bude vůbec vypadat a podle všeho budou následující měsíce tak trochu chaos. Zatím ani není dost dobře jasné, jak to bude se speciálními kartami pro rozhodčí, které dostávali ke svému poplatku za členství a účast na turnajích.

Když se už teď prodej Magic: The Gathering obchodům nevyplácí, mohou být další náklady na pořádání oficiálních turnajů jen dalším říznutím do pomyslné větve, kterou pod svou nejpopulárnější karetní sběratelskou hrou Wizards of the Coast podřezává. Stihnou zastavit vlak rozjetý posledních několik let dřív, než se další obchody, sběratelé a hráči rozhodnou definitivně přesunout k jiné hře, která dostává odpovídající péči a profesionální prostředí?

Nejnovější články