Americká banka brojí proti společnosti Hasbro. Nelíbí se jí hamižné zacházení se značkou Magic: The Gathering
Novinka zdroj: Wizards of the Coast

Americká banka brojí proti společnosti Hasbro. Nelíbí se jí hamižné zacházení se značkou Magic: The Gathering

24. 11. 2022 8:35 | Deskovky | autor: Michal Krupička |

Za poslední půl rok se hodnota jedné akcie společnosti Hasbro snížila z 90 na 60 dolarů a jen za minulý týden poskočily o další pořádný kus dolů. Důvodem je krok instituce Bank of America, která je součástí velké čtyřky hlavních amerických bankovních institucí a která se rozhodla dvakrát snížit rating celé společnosti operující v oblasti hračkářství kvůli jedné populární karetní hře – Magic: The Gathering.

Banka obvinila Hasbro z dlouhodobého poškozování značky tím, že vydává přehršel produktů a devalvujete hodnotu karet. Jak se něco takového mohlo stát, když společnost Hasbro nedávno oslavila fakt, že Magic: The Gathering je její první značku s hodnotou jedné miliardy dolarů? Co tomu předcházelo a jaké jsou nejdůležitější důvody, vám objasním v následujících odstavcích.

Více nemusí vždy znamenat lépe

Jako všechno, co se v dnešní době děje, i tenhle příběh začíná během pandemie. Stejně jako jiné herní produkty totiž začaly jít i Magicy na dračku. Hasbro si tedy zamnulo ruce a rozhodlo se, že je čas vydávat víc karet, víc rozšíření, víc doplňkových balíčků a víc všeho. V připojeném grafu je krásně vidět o kolik stoupla produkce různých druhů produktů za poslední tři roky. Navíc ne vždy to byla kvalitní práce.

Počet sad dle Bank of America zdroj: Bank of America

Stačí se podívat na takzvaný Secret Lair. Několik karet s jednou tématikou a alternativním obrázkem, které jsou dostupné po jediný den. Neškodný nápad, určitě. Však není nic špatného si moct koupit svou oblíbenou sérii karet společně s tématem, které hráče baví a mít něco extra. Navíc šlo jen o už vydané karty.

Hasbro začalo spolupracovat s pouličními umělci a dalšími, kteří se ke kresbě Magiců často nedostali. Jenže pak taktiku změnili. První vlaštovkou byla série The Walking Dead. Jak název napovídá, tahle série je inspirovaná populárním seriálem Živí mrtví. Jedni nadávali na to, že se jim nelíbí přinášet do světů sférochodců postavy odjinud, které se tam tak úplně nehodí.

Jiní si stěžovali že karty jdou koupit jen jediný den, a přesto se v některých herních formátech dají snadno hrát. Další jen mávli rukou. A další nakupovali a série vynášela. Díky tomu přicházely další a další verze. Nakonec přišly i superdropy, které trvaly několik dní. Kromě už vydaných karet se tam Magic spojil se značkami jako Stranger Things, Godzzila a v nejnovější inkarnaci i Transformers.

Magic The Gathering Secret Lair Street Fighter zdroj: Wizards of the Coast

Je to vše? Ne. Protože už třeba Transformery půjde najít i v normálních boostrech nejnovější edice The Brothers' War a některé karty vznikají jako speciální verze karet už vydaných. Jde vám z toho trochu hlava kolem? Nedivím se. Hodně fanouškům taky.

Co je ale hlavní informace předchozích odstavců? Je toho hodně a Hasbro ukazuje, že své plány mění strašně rychle a není dobré jim věřit. První Secret Lair vyšel v roce 2019 a od té doby už jich vzniklo přes 130. 130 malých edic, které stojí v rozpětí od 30 do 50 dolarů (700 až 1100 korun). Hodně štěstí sběratelé.

Oslavy třicátého výročí, ze kterých jde mráz po zádech

A teď bude Magic: The Gathering slavit třicet let. Příležitost k oslavám, ohlédnutí se za starými časy a jásot fanoušků. To by se dalo čekat, dokud Hasbro neohlásilo plán produktů. Konkrétně tedy jednoho – 30th Anniversary Edition. Sada karet, které si nikde nezahrajete, obsahující nejznámější karty z historie hry včetně legendárního Black Lotusu, který neměl být už nikdy znovu vytištěný.

Co je na tom špatně? Opět, teoreticky vůbec nic. Jenže se na to podívejme prakticky. To, že si karty nezahrajete, je už samo o sobě nemilé. A pak jeden balíček z této limitované edice stojí 999 dolarů (23 711 korun). Obsahuje všeho všudy čtyři boostery, kde každý z nich v sobě skrývá patnáct náhodných karet. Jeden by si řekl, že by to koupil jen blázen a komu je co po tom, když to nenaruší hru samotnou. Jenže je tu jedna skupina, která to vidí jinak.

Black Lotus zdroj: Wizards of the Coast

Magic je totiž sběratelská karetní hra. Sběratelé jsou velkou částí těch, kdo do ní své peníze sypou. Samozřejmě je zajímá, co se stane s hodnotou jejich karet, když vyjdou znovu. Samozřejmě bude padat. Nikdo neví o kolik přesně, ale vlastnictví Black Lotusu, který se na Ebay prodává klidně za dva a půl milionu korun, už prostě nebude tím výjimečným statusem. Další problém jsem ale naznačoval už o kus výš. Lidé ztrácí ve společnost Hasbro důvěru a začínají si klást otázky.

Když Secret Lair měl být edicí už vydaných karet dostupných v rámci jediného dne a teď jsou tam karty originální, pronikající do jiných edic a dostupné v delším časovém horizontu, tak co bude dál? Jakou mám jistotu, že má legendární karta za stovky dolarů nedostane nové vydání a její hodnota nepůjde razantně dolů? Jen tu, že to Hasbro slibuje? Kolik toho už slíbilo v minulosti a kolik toho dodrželo... A vezměte si to celé ještě pohledem běžného hráče. Ten měl třeba před třemi roky na výběr z necelých dvaceti setů karet, do nichž mohl investovat své peníze. Tenhle rok už jich má kolem čtyřicítky, a na to prostě peníze nejsou.

Ztráty na všech stranách

Spolupracovat s Hasbrem není ani pro prodejce jednoduché. Musí splňovat podmínky pro turnaje, odebírat produkty a další věci. S nadměrným množstvím vydaných produktů se tak začala objevovat očekávaná věc: Nikdo je nestíhá kupovat. Ve zprávě Bank of America ostatně stojí, že přehlcení produktem způsobuje, že klesají ceny karet, herní obchody jsou ve ztrátě, pro sběratele je to likvidační a odběratelé snižují zakázky.

Hasbro Shares zdroj: Google

A o to tu vlastně jde. Hasbro se momentálně snaží vydělat co nejvíc peněz a tím poškozuje vlastní značku z dlouhodobého hlediska. To, co se stalo s akciemi, byl takový varovný výstřel. Upozornění že něco dělají špatně. Někdo může říct, že je to jejich věc, ale taková akce chrání hlavně nás spotřebitele. Mezi komunitou už dlouho roste frustrace a nejistota.

Hasbro namísto získávání nových hráčů těží primárně z kapes těch stávajících. Navíc zvýšená zásoba produktů poškozuje ceny distributorů, sběratelů a lokálních obchodů, kteří tak na Magicu ztrácejí peníze. Dokonce takovým způsobem, že některé obchody už prodávají nejnovější edice online a pod cenou.

No a co teď?

Co bude dál? To vlastně záleží hlavně na Hasbru. Jak rychle zvládne zatáhnout za záchranou brzdu, omezí příval nových produktů a získá zpět důvěru hráčů i obchodních partnerů. Jedno je jasné: Bude to muset udělat co nejdřív. Magic: The Gathering je sice nejznámější sběratelská karetní hra dneška, ale alternativ je víc než dost. Pokud sběratelé přejdou jinam, čeká společnost ještě vážnější problém. Nemluvě o tom, že další problémy můžou následovat i ze strany bank.

Jediná možnost je prostě zpomalit, a to o hodně. Vrátit se zpět do roku 2019, kdy stabilní řady produktů přinášely rozmanitost a jednou za několik měsíců byly očekávanou událostí. Trh nebyl přesycený a Magic byla radost hrát. Nezbývá než doufat, že se jim to podaří. Nejen kvůli hře, která slaví třicet let, ale hlavně kvůli nám, kdo jsme s ní strávili neskutečné množství času. Takové zacházení si totiž tak velkolepá značka, která definovala sběratelské karetní hry a její hráčská základna prostě nezaslouží.

Nejnovější články