V karetním Ancient Knowledge se snažíte uchovat vědění o prastarých civilizacích. Příští rok i v češtině
Novinka zdroj: IELLO

V karetním Ancient Knowledge se snažíte uchovat vědění o prastarých civilizacích. Příští rok i v češtině

13. 11. 2023 11:06 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Jestli jste letos byly na veletrhu Spiel v německém Essenu, mohli jste narazit i na stánek francouzského vydavatele Iello, který lákal na několik svých her včetně dětských. Nicméně pomyslnou hvězdou jejich zdejší výstavky byla karetní novinka Ancient Knowledge, jež se v příštím roce díky společnosti Rexhry dočká české verze.

Je pravdou, že zrovna tento projekt nepatří asi k těm nejvyhlíženějším, což však neznamená, že byste ho měli minout. Tím spíš když vás zajímá karetní engine building s docela pěknou premisou. Zahrajete si na pomyslné správce historie a vědění o starověkých národech, kteří budují památníky a artefakty, aby předali své znalosti dalším generacím. Jenom musíte počítat s tím, že čas je neúprosný a tyto monumenty se věkem rozpadnou. Proto je potřeba nalézt tu nejlepší možnou cestu, jak dosáhnout toho nejefektivnějšího výsledku.

Jak zaznělo výše, hlavní součástí hraní jsou karty, které si před sebe vykládáte a stavíte si svůj dobře namazaný stroj, jenž správnými kombinacemi spouští mocné efekty. V tomto případně ale musíte počítat s tím, že jednotlivé karty ve hře vydrží jen omezený čas. Proto své kroky důkladně plánujete dopředu, aby se vám povedlo zamýšlené kombinace spustit ve správnou chvíli. Tím hra dostává trochu odlišný náboj, který ještě umocňují některé efekty, jimiž lze do jisté míry škodit i ostatním.

Ancient Knowledge je určené pro 2 až 4 hráče a dle jejich počtu se odvíjí i herní doba – 30 minut na hráče. Proto byste jednotlivé partie měli odehrát během jedné až dvou hodin. Vzhledem k větší komplexnosti je titul vhodný pro děti starší alespoň 12 let. Návrh měl na starosti Rémi Mathieu, pro kterého se jedná o deskoherní premiéru. Nicméně už ve svém debutu se mu – zdá se – povedlo hráče zaujmout, o čemž svědčí třeba průměrné skóre 7,4 bodů z 10 z více než 600 recenzí na webu BoardGameGeek.

Nejnovější články