Tvůrce Hradů v Burgundsku rozšiřuje svou městskou kolekci deskovek o Nassau a Kathmandu
Novinka zdroj: Queen Games

Tvůrce Hradů v Burgundsku rozšiřuje svou městskou kolekci deskovek o Nassau a Kathmandu

23. 2. 2024 11:06 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Stefan Feld je v deskoherních kruzích dobře zažitým jménem. Tento designér stojí za skvělými Hrady v Burgundsku a – tedy mimo jiné – i takzvanou Stefan Feld City Collection, tedy sérií her založených na nejrůznějších městech světa.

Tato kolekce vzniká ve spolupráci autora s vydavatelstvím Queen Games a čítá již šest titulů, které jsou buď nové, nebo se jedná o přepracování existujících titulů. Jmenovitě jde v abecedním pořadí o Amsterdam, Cuzco, Hamburg, Marrakesh, New York City a Vienna. A ještě letos se jejich řady rozrostou o Kathmandu a Nassau.

Nassau zdroj: Queen Games Kathmandu zdroj: Queen Games

Obě hry se studio rozhodlo zafinancovat na Kickstarteru v jediné kampani, do jejíhož konce zbývá pouhých pět dní a podařilo se vybrat téměř 7 milionů korun, což je víc než desetinásobek požadované částky. V kampani ale nejsou žádné dodatečné cíle, hry se nijak nerozšíří a budou stejně jako v předchozích případech existovat ve standardních a deluxe verzích.

Nassau

Nassau (hlavní město Baham) je nová verze autorovi 18 let staré hry Rum & Pirates, v níž se stanete zlotřilým pirátem. Hra se dělí na dvě části, kdy v té první umisťujete na jeden herní plán své figurky pirátů „do vláčku“, abyste tak došli k natištěným odměnám.

Vtip je nejen v tom, že máte samozřejmě omezené množství pirátů, ale také v tom, že z bodu, kam napoprvé dojdete, pokračuje hráč po vás k dalšímu bodu a hráči se takto střídají, dokud nepoužijí všechny své piráty.

Odměnami jsou zbraně, posádka, zvířata, náboje, jídlo, plachty, mince, rum a speciální vybavení, což si vše umisťujete na svou loď a využijete ve druhé fázi hry. Tehdy se svou lodí vyplujete na moře, kde můžete budovat základny, z nichž budete vyrážet příště, loupit v obchodních stanicích, obsazovat věže pro šíření svého vlivu a bojovat s ostatními hráči, čímž je můžete připravit o jejich lup.

Hra se hraje na vítězné body, celkově na čtyři kola a usednout k ní můžou 2 až 4 hráči od 14 let na 90 až 120 minut.

Kathmandu

Kathmandu (hlavní město Nepálu, česky Káthmándú) na první dobrou zní podobně jako Tokaido. Máte tu svého jaka, s nímž se snažíte dostat do titulního města a po cestě toho zažít co nejvíc.

Jedná se o kostkami řízenou hru, jimiž hodíte a následně si je ve svém tahu postupně vybíráte. Barva vybrané kostky určuje, jakou dostanete surovinu a hodnota kostky zase počet políček, o něž se pohnete se svým jakem.

Na specifických políčkách mapy můžete dělat další věci – v chrámech poskytovat obětiny a ve městě obchodovat se zbožím. Zároveň přijde ke slovu nejrůznější vybavení, které vám pomůže na cestě do Káthmándú.

I v tomto případě se hraje na vítězné body, kterých si zasloužíte daleko víc, pokud během šesti kol stihnete dorazit do cíle. Hrát můžete rovněž ve 2 až 4 hráčích, mělo by vám být alespoň 14 let a počítejte se 75 až 120 minutami.

Kickstarterová kampaň

Pokud vás hry zaujmou, můžete si je pořídit v dobíhající kampani na Kickstarteru. Běžné edice obou her vychází jednotlivě na 1 850 korun, jejich deluxe verze rovnou na 3 tisíce korun, případně pokud byste chtěli obě hry najednou, tak za běžné dáte 3 500 korun a za deluxe 5 270 korun.

V nabídce jsou i nejrůznější balíčky s předchozími hrami v sérii, které si zároveň můžete ke své objednávce přihodit i jednotlivě. Jen pro zajímavost, úplně celá série všech osmi her vyjde dle edic na 16 400, respektive 23 400 korun.

Deluxe verze se liší primárně kvalitou komponent. Místo kartonových žetonků a dřevěných figurek počítejte s potištěnými akrylovými prvky. Krabice může mít jiné rozměry a obsahuje přebal na krabici, který běžnou denní ilustraci změní na noční.

Poštovné se odvíjí přesně od toho, co si v kampani zakoupíte. Za 1/2 běžné hry zaplatíte 420/630 korun, zatímco za 1/2/3 deluxe verze to bude 470/700/980 korun. Za balíček všech běžných verzí je to 1 400 korun a za balíček deluxe verzí 1 640 korun.

Poštovnému se můžete vyhnout, pokud budete ochotní hry vyzvednout na podzimním veletrhu Spiel v Essenu, kdy se plánuje jejich vydání a v kampani jsem nenašel jedinou zmínku o platbě daně, takže se radši připravte na tu horší variantu, ať nejste nepříjemně překvapení.

Nejnovější články