Výpravné Vampire: The Masquerade – Chapters se vrátí ve vylepšené definitivní edici
Novinka zdroj: Flyos

Výpravné Vampire: The Masquerade – Chapters se vrátí ve vylepšené definitivní edici

21. 2. 2024 11:00 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

RPG svět World of Darkness plný upírů, vlkodlaků a dalších nadpřirozených bytostí stále roste. Někdy je to k horšímu, někdy k lepšímu. Především se ale nadále rozšiřuje do dalších médií, jako jsou digitální hry a příbuzné deskové hry, kam patří i Vampire: The Masquerade – Chapters od studia Flyos.

Ta si původní kampaní na Kickstarteru prošla v roce 2020 a loni konečně dorazila ke svým podporovatelům. Ti bohužel docela brzy zjistili, že se jedná o produkt, který skrývá hned několik nedostatků a nedodělků. A nejspíše proto se společnost rozhodla připravit novou definitivní verzi, kterou opět získáte na Kickstarteru, kde zatím vybrala dvojnásobek požadované částky (lehce přes 3 miliony korun).

Její základy se nijak zásadně neliší. I nadále se jedná o kooperativní příběhovku pro 1 až 4 hráče, která klade důraz na rychlou přípravu a docela jednoduché principy. Ve svých útrobách kombinuje narativní, strategickou a roleplayovou složku, čímž vlastně spojuje světy deskových her a RPG.

To se odráží i v tom, že téměř každé rozhodnutí se promítne do budoucího utváření dobrodružství, kde nechybí průzkum, rozhovory, souboje, vyšetřování a vylepšování postavy upíra pocházejícího z dostupných klanů.

Vampire: The Masquerade  – Chapters zdroj: Flyos

Nicméně vzhledem k tomu, že zájemci z první várky objevili nejrůznější neduhy jak v pravidlech, tak i ve zpracování několika komponent, rozhodl se tým u definitivní edice zaměřit na zpětnou vazbu a vylepšit zážitek tak, aby lépe odpovídal očekáváním. Znamená to, že se pozměnila pravidla, vypulírovaly scénáře a optimalizovaly inserty. K tomu platí, že definitivní edice rovnou obsahuje všechna čtyři původní rozšíření s dalšími klany.

Největší změnou pravděpodobně je chystaná doprovodná aplikace, ve které naleznete veškerý příběhový obsah, události a informace, které ke hraní potřebujete. Aplikace by podle slov tvůrců měla zjednodušit proces přidávání nového obsahu, protože ji mohou jednoduše pravidelně aktualizovat a řešit případné další neduhy.

zdroj: Flyos

Vzhledem k této změně se studio rozhodlo k vydání dvou edic, jež během aktuální kampaně můžete získat. Ta levnější je zaměřená právě na zmíněnou aplikaci, kterou ke hraní vyžaduje. Jedná se o menší krabici, která se zbavuje kartonových desek prostředí a nahrazuje je papírovou knihou. Současně zde nenajdete knihu příběhů nebo událostí, protože to vše je v aplikaci. Díky těmto změnám se podařilo výrazně srazit cenu na 1 720 korun.

Milovníci hmatatelných komponent samozřejmě neostrouhají. Za zhruba 4 350 korun mohou mít deluxe edici s veškerými fyzickými komponenty, a navíc ještě s balením figurek pro všechna hlavní střetnutí. Jestliže však už vlastníte první edici a chtěli byste akorát vylepšená pravidla, knihu příběhů, karty a dodatky pro insert, je možné zaplatit 780 korun a získat pouze to.

K tomu všemu si navíc ještě můžete za 1 050 korun dokoupit nové rozšíření Epilogue přidávající dalších 8 kapitol do hlavní hry a tři dodatečné klany (Tzimisce, Ravnos a Salubri). Expanze je dostupná jak pro fyzickou, tak digitální verzi. Anebo rovnou zaplaťte 6 800 korun a získejte všechny nabízené produkty, včetně balíčků s kovovými kostkami, žetony a obaly na karty.

K těmto už docela vysokým částkám ještě musíte přihodit 600 až 1 300 korun za dopravu, zatímco kompletní hodnotu povýší ještě daň. Definitivní edice Vampire: The Masquerade – Chapters by k zájemcům měla dorazit do konce roku. Pro důkladnější ozkoušení si můžete pročíst pravidla, případně si rovnou vyzkoušet prolog.

Nejnovější články