TLAMA games připravuje dva české projekty. Ve Sneferu stavíte pyramidy, zatímco v Cosca se snažíte zavděčit mafii
Novinka zdroj: Tlama Games

TLAMA games připravuje dva české projekty. Ve Sneferu stavíte pyramidy, zatímco v Cosca se snažíte zavděčit mafii

27. 9. 2023 11:00 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Vydavatelství TLAMA games se po letošní smršti počešťování různých zahraničních her rozhodlo zabrouzdat do tuzemského tvůrčího rybníčku, ve kterém pomůže vzniku hned dvěma projektům. Oba patří do žánru strategií, ale z pohledu zasazení by jen těžko mohly být odlišnější.

Sneferu: Builders of the Pyramids

První chystaná novinka vás zavede až do pradávného Egypta mezi roky 2543 a 2510 před Kristem. Vypráví o době, kdy se titulní faraón snažil postavit první pyramidy. První dva pokusy k jeho smůle nedopadly, proto povolal ty nejlepší architekty, aby se to napotřetí konečně povedlo. Jejich úkol je samozřejmě honosný, avšak není místo pro chyby. Pokud by selhali, přijdou o hlavu.

Právě roli takového architekta si vyzkouší samotní hráči, kteří se snaží postavit tu nejvyšší pyramidu z bloků, které vždy kombinují dva z pěti dostupných materiálů (zlato, žula, vápenec, bílý vápenec a čedič).

Sneferu: Builders of the Pyramids zdroj: Tlama Games

Pro zisk těchto bloků musíte využít buď jídlo, které získáte za dokončení sekcí pyramidy s odpovídajícími materiály, nebo utratit čas. Ten reprezentuje loď plující po Nilu, která současně udává pořadí tahů jednotlivých hráčů. Ovšem pozor – nabídka bloků se každé kolo mění, takže zůstává na vašem rozhodnutí, kdy se vyplatí obě suroviny investovat.

Sneferu: Builders of the Pyramids navrhl Adam Španěl, který spolupracoval na Projectu L. Hra je určená pro 1 až 4 hráče, kteří mezi sebou soutěží na poli zhruba 40 až 60 minut. Z pohledu pravidel titul spadá mezi ty přístupnější, vhodné i do rodin s dětmi od 10 let. Projekt budete mít možnost podpořit příští rok v únoru na Gamefoundu a vyjít by měl téhož roku na podzim.

Cosca: Take Over the Mafia

Mezitím v druhém projektu se přesunete o tisíce let dopředu do doby, kdy New York byl prolezlý korupcí a vládla mu mafie (dobře, to možná platí dodnes). Po období klidu a míru leží don na smrtelné posteli a doktoři mu predikují, že zůstane na živu už maximálně týden. Ideální šance pro ostatní rodiny, aby ho úspěšně nahradily a staly se novými „králi“.

Cosca: Take Over the Mafia zdroj: Tlama Games

Snažit se o to bude 3 až 5 hráčů, kteří v rámci sedmi kol (jednoho týdne) získávají vliv pomocí tajných nabídek a kostek. Na začátku každého kola hráči ukryjí své kostky a vyberou si na nich symboly, jež odpovídají šesti lokacím na mapě. Následně využijí získané zdroje v tajných nabídkách, kterými se snaží získat přízeň důležitých mafiánů. Když se jim to povede, rozšíří vliv své rodiny a v určité dny získají dodatečné pohůnky (kostky). Ale čím více mafiánů hráč ovládá, tím komplikovanější je všechny udržet.

Cosca: Take Over the Mafia spadá spíše mezi přístupnější hry trvající maximálně jednu hodinu. Vzhledem k temnějšímu tématu je ale vhodná pro odrostlejší hráče, kterým bylo alespoň 14 let. Tvůrcem je v tomto případě Vašek Loufek, pro kterého se jedná o deskoherní prvotinu. I v tomto případě se v Tlamě rozhodli pro kampaň na Gamefoundu, která odstartuje v dubnu a hra by měla vyjít po boku Sneferu.

Když si ne Gamefoundu zakliknete sledování jedné či obou kampaní, získáte slevu ve výši dvou eur. Ale o spuštění kampaní vás i tak budeme samozřejmě informovat. Rovněž se už v pondělí 2. října zúčastníme představení obou her, kde si je vyzkoušíme, vyzpovídáme autory a následně se s vámi podělíme o naše dojmy.

Dodatečné informace můžete načerpat na BoardGameGeeku (pyramidy, mafie), kde si „srdíčkem“ lze hry přidat mezi oblíbené. Ničemu neuškodí ani hození palce v rámci Essen Preview, ať jsou české hry ve světě pořádně vidět. TLAMA games totiž bude mít na veletrhu Spiel v Essenu vlastní stánek, kde budou přítomné nejen hry, ale i jejich autoři. Událost se koná již příští týden od 5. do 8. října a vydavatelství najdete v hale 4 na pozici K110.

Nejnovější články