Svatyně a Šťastné městečko jsou dvě chystané hry od vydavatelství Blackfire
Novinka zdroj: Blackfire

Svatyně a Šťastné městečko jsou dvě chystané hry od vydavatelství Blackfire

21. 6. 2023 15:07 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

V minulém týdnu vydal Blackfire rychlou a povedenou strategii Boj o Řím, která je vhodná i pro menší stavitele. Nicméně společnost neztrácí mnoho času a přináší novinky i o dalších dvou chystaných projektech. Oba tituly spojuje to, že jde o karetní zážitky, avšak jinak by se dost možná nemohli více lišit.

První z nich je vhodným produktem pro všechny milovníky fantasy, případně nesmrtelného Magic: The Gathering. Společnost si minulý rok na veletrhu Spiel v Essenu plácla s Tabula Games, takže mohli začít práce na překladu hry Sanctuary: The Keepers Era, jež ponese český název Svatyně: Strážci věků. Na překladu se pracuje už nějakou dobu, nicméně se věci trochu protáhly, což znamená, že hra míří do tisku teprve nyní.

V češtině bude dostupná levnější varianta, která je rozdělená do dvou samostatných krabiček, kdy se jedna jmenuje Krajiny soumraku, zatímco druhá Krajiny úsvitu. Každá z nich nabízí 3 hratelné frakce tvořené kartami, jejichž ilustrace rozhodně potěší oko. Hráči si mohou postavit svůj vlastní unikátní balíček, případně lze využít služeb předem připraveného.

V jednotlivých duelech se s pomocí jednoho vůdce (mistra), několikero bojovníků a kouzel snažíte zničit 4 svatyně soupeře dříve, než se to povede jemu. Zpravidla by jeden duel měl zabrat zhruba půl hodiny a principy si osvojíte velice rychle. Kdybyste ale zrovna neměli po ruce žádného soupeře, nechybí ani sólový režim. Cena ani konkrétnější datum vydání prozatím oznámené nejsou.

Druhým zmíněným projektem, který nedávno započal výrobu své české verze, je Šťastné městečko. Hra od dvojice Tošiki a Ajru Sató byla v minulém roce vybraná mezi nejlepší hry organizací Mensa a nominaci si taktéž vysloužila ve francouzských cenách As d’Or. Konečně se tedy o jejích kvalitách budou moci přesvědčit i tuzemští hráči.

Princip a pravidla jsou velice jednoduché. Stanete se starostou vlastního malinkého městečka složeného z deseti karet. Tyto karty ale musíte chytře kombinovat, abyste přilákali obyvatele a zvýšili jejich spokojenost. Během toho přirozeně potřebujete získávat i nějaké finanční prostředky, abyste mohli dále růst, nicméně do závěrečného hodnocení se projevuje pouze štěstí vašich „svěřenců“. Proto je potřeba nalézt tu správnou rovnováhu.

Hraní si užije 2 až 5 hráčů, kdy v balení se skrývají dva herní režimy – přívětivější „rodinná“ varianta a verze „expert“ s většími možnostmi interakce. Své městečko byste nicméně měli vždy stihnout postavit do 30 minut. A ani v tomto případě se nedozvídáme přesnější datum vydání.

Nejnovější články