Stolní hra na motivy seriálu Poslední království je dostupná na Kickstarteru
Novinka zdroj: Gamelyn Games

Stolní hra na motivy seriálu Poslední království je dostupná na Kickstarteru

30. 3. 2023 11:07 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

To, že studio Gamelyn Games (série Malá velká) chystá deskovou hru na motivy historického seriálu Poslední království, se ví už měsíc a půl. Zároveň víte, že se o její návrh postará zkušený filuta John D. Clair, který v minulosti přinesl kvalitní kousky jako Dead Reckoning, Space Base a Mystic Vale. Možná jste ale nevěděli, že právě tato adaptace přímočaře nazvaná The Last Kingdom Board Game už před nějakou chvílí spustila svou kampaň na Kickstarteru, kde si ji můžete pořídit.

Chcete-li se vydat do roku 872, během kterého jsou království Británie v ostré válce, stačí si zaskočit na stránku kampaně. Na ní zjistíte, že hra rozhodně neboří žádné žebříčky, ani na sebe nestrhává vyloženě velkou pozornost. Z čeho tak usuzuji? Z toho, že hra se sice „zafinancovala“ (tedy vybrala požadovaných 30 000 dolarů), ale částka zatím nijak zvlášť neskáče nahoru a zastavila se aktuálně na necelých 42 000, tedy méně než milionu korun.

Jestli za to může na trendy crowdfundingových kampaní trochu podměrečný přístup, kdy je dostupná pouze jedna verze hry bez dodatečných bonusů a cílů, to lze akorát spekulovat. Faktem ale je, že si zde The Last Kingdom Board Game zakoupíte v přepočtu za 1 200 korun. Je zase ale nutné uznat, že krabice je dost nabitá a komponent rozhodně není málo (hromada karet, hezké žetony i dost figurek). Jako šidítko k bonusům ke své objednávce dostanete ještě speciální balíček obalů na karty.

zdroj: Gamelyn Games

Cena za dopravu tentokrát není příliš velká a pravděpodobně si vystačíte s 330 korunami. Leč bubák mnoha hráčů v podobě 19% VATu bude třeba zaplatit i v tomto případě (běžně bývá 21 %). Jak se deskovka hraje, případně jak vypadá, to zjistíte z galerie, videí, pravidel a staršího článku, které všechny najdete na kartě hry. Proto tady jen v rychlosti.

The Last Kingdom Board Game je hra pro 2 až 5 hráčů, kteří se v roli jednoho z deseti asymetrických vůdců (Uhtred, král Alfred, Ragnar, Aethelwold, Guthrum, Aelswitch, Erik a Sigefrid (ti jsou spolu), Odda, Brida, Aethelflaed) vydají za pomoci svých válečnických i diplomatických schopností bojovat o pět regionů Británie. Dojde tak na střety a pletichy řízené kartami, které si taháte na začátku kol. To vše v přístupném zážitku, který nemá příliš těžká pravidla, náhoda je v něm zastoupená v menší míře a jedna hra vám zabere od hodiny ke dvěma a půl (podle počtu hráčů).

Zní to jako příjemný a zábavný zážitek, který by měl oslovit nejen fanoušky seriálu. A když si odmyslíme možná trochu nepěkné karty využívající fotky postav přímo ze seriálu, tak to i hezky vypadá.

Nejnovější články